TUZLANSKI KANTON

GRAČANICA Priznanje za 40. godina saradnje sa francuskim gradom Fleury les Aubrais

Gradonačelnica Mari Langet uručila medalju Dini Čoliću

H. ČALIĆ

15.7.2016

U delegaciji bratskog francuskog grada Flori Lezobre (Fleury les Aubrais) koja je nedavno boravila u Gračanici, bila je i gradonačelnica Mari Anjes Langet (Marie Agnes Linguet), a boravak je iskorišen za priznanje i medalju koju je Langet uručila Gračanliji Dini Čoliću, za 40 godina uspješne saradnje Gračanice i Flori Lezobrea i 19 godina od bratimljenja dva grada. Svečanosti je prisustvovala i ambasadorica Francuske u BiH Kler Bodoni( Claire Bodony) i načelnik Gračanice Nusret Helić.

Dino Čolić je dugo vremena boravio u Flori Lezobreu u Francuskoj, gdje je igrao i trenirao rukomet, pa je uspostavio saradnju Gračanice i ovog francuskog grada. Godinama su ekipe iz dva grada imale svoje susrete, a u ratu u BiH, Čolić i njegova supruga Lilian su primili desetine izbjeglica iz BiH i pomogli im. Danas je Čolić podpredsjednik Evropskog pokreta u BiH.

Kada je 2000. godine Čolić otišao u penziju, on sa sa Lilian i troje djece vratio u rodni grad i svoju domovinu BiH. No, veze sa Florijem nikada nisu prestale. Naprotiv, on je svojim vezama pomogao svome gradu, pet specijalnih vozila je dovozeno JP „Komus“, pet vatrogasnoj jedinici. Pomogao je i općoj bolnici i domu zdravlja, spojio je nekoliko gračaničkih i francuskih kompanija, koje danas uspješno sarađuju.

colic-u-rodnoj-gracanici

Čolić u rodnoj Gračanici

- Sve ovo što radim, radim za dobrobit oba grada, obje zemlje, sve ovo sam napisao u svojoj knjizi „Moje dvije domovine“. Hiljade Gračanlije je, zahvaljujući saradnji dva grada, boravilo u Francuskoj, u Parizu, Floriju, a veze su danas i čvršće - kaže Čolić.

Njega je u maju 2012. godine tadašnji predsjednik Francuske Nikolas Sarkozi odlikovao Ordenom nacionalnog reda.

- Mi smo pomogli, a pomagat ćemo naš bratski grad Gračanicu i dalje. Za gradnju „Mosta mira“ lani smo uložili 35 hiljada eura, recite što vam je sada najpotrebnije da vidimo- kazala je, predajući medalju Čoliću, gradonačelnica Florija Mari Langet.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.