TUZLANSKI KANTON

TUZLA Ilegalne fabrike za tržište proizvode patvoreni med

Zabrinuti pčelari zbog slabog prinosa

Autor:M. MUHAMEDBEGOVIĆ

30.7.2016

Za razliku od prošle godine, koja se pamti po izuzetno izdašnim i rekordnim prinosima, ova godina za pčelare s području Tuzlanskog kantona bit će veoma loša i nepredvidljiva. Prinosi meda su više nego prepolovljeni, a mnogi će biti prinuđeni i na smanjivanje ionako malog pčelinjeg fonda. 

Česte kiše

Kako u razgovoru za “Dnevni avaz“ kaže Mubera Isabegović, predsjednica Udruženja pčelara (UP) Tuzla, iako aktuelne vremenske prilike pčelarima idu naruku, meda nema.

- Maj nas je izdao, a za nas je bio ključan. Zbog čestih kiša, bagrem je medio samo 2 ili 3 dana, a to je bilo nedovoljno. Malo nas je lipa izvukla. Zato će tržište biti preplavljeno uvoznim kineskim medom sumnjivog kvaliteta. Osim toga, veliki problem nam predstavlja vještački patvoreni med, kojeg ima i previše. Čak i na TK postoje ilegalne fabrike za proizvodnju ovog meda koji je u obilju aditiva i primjesa veoma teško prepoznati – kaže nam Isabegović.

mubera-isabegovic4

Isabegović: Teško prepoznati 

Upozorava kupce da med kupuju od provjerenih proizvođača.

- Građani med ne bi trebali kupovati od uličnih prodavača, jer je to počesto sumnjivog kvaliteta. Njegova cijena je uglavnom dosta  niža i to je prvi razlog za sumnju. Ima mnogo provjerenih proizvođača koji učestvuju po raznim sajmovima i med bi trebalo kupovati od njih – pojašnjava Isabegović. 

Mladi članovi
 

Prema njenim riječima, UP “Tuzla“ ima oko 150 članova, od toga je veliki broj mladih. Kako kaže, nije zadovoljna odnosom vlasti prema pčelarima, jer su u priči o poticajima pčelari skoro pa u potpunosti zanemareni. 

Kvalitet i povjerenje

midhat-kahrimanovic

Kahrimanović: Sumnjivo porijeklo 

I u Udruženju pčelara “Maslačak“ Sapna upozoravaju da je na tržištu prisutna velika količina meda sumnjivog porijekla, koji zbog niske cijene vrlo lako pronalazi put do kupaca. 

- Kilogram tog meda je sedam do osam KM, a često bude i jeftiniji – govori nam Midhat Kahrimanović, član UP “Maslačak“.

Njegov med košta 13 maraka, a za 20 godina rada s pčelama naučio je, tvrdi, da med prije svega prodaju kvalitet i povjerenje. Lani je izvadio 1.800, a ove godine manje od 300 kilograma meda. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.