TUZLANSKI KANTON

"Spajalica" obnavlja odjeljenje biblioteke "Derviš Sušić"

PROJEKTI Saradnja biblioteka iz Tuzle i Vukovara

Autor:E. SKOKIĆ

5.8.2016

Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ iz Tuzle i Gradska knjižnica „Vukovar“ započeli su implementaciju prekograničnog projekta „Spajalica“, ukupne vrijednosti 200.000 eura, koji će biti okončan u oktobru 2017. godine.

Odobrena sredstva

Tuzlanskoj biblioteci pripast će 92.000 eura, a tim novčanim sredstvima u potpunosti će se obnoviti dječije odjeljenje koje se trenutno prostire na stotinjak kvadratnih metara.

- Ovo je prvi projekt prekogranične saradnje koji realiziramo. Implementacija projekta započela je u aprilu 2016. i do njegovog okončanja naše dječije odjeljenje bit će u potpunosti preuređeno. Obavit će se građevinski radovi, nabaviti tehnička oprema i obogatiti knjižni fond – kaže Edin Jahić, direktor Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ iz Tuzle.

U toku implementacije projekta organizirat će se radionice za mlade iz Tuzle i Vukovara o temama socijalne kohezije, inkluzije i integracije. Želja je da se kroz radionice mladi Tuzle i Vukovara što bolje upoznaju te da granicu između dvije države ne doživljavaju kao faktor razdvajanja već zbližavanja.

- Kroz implementaciju projekta doći će i do razmjene bibliotekara. Tuzlanska biblioteka je u bosanskohercegovačkim okvirima na visokoj poziciji, ali smo još daleko od evropskog nivoa. Zbog toga je implementacija projekta „Spajalica“ za nas itekako značajna s više aspekata – kaže Jahić.  

Uvjeti za rad

Dječije odjeljenje tuzlanske biblioteke do oktobra 2017. godine bit će opremljeno najsavremenijom opremom. Mladi će dobiti multifunkcionalan prostor, dok će se uvjeti za rad bibliotekara umnogome popraviti. Inače, projekt „Spajalica“ u potpunosti se finansira sredstvima Evropske unije.

Potpisan ugovor

Anita Baier–Jahovac, projektna asistentica Gradske knjižnice „Vukovar“, izrazila je zadovoljstvo podatkom da je potpisan ugovor s izvođačima radova za rekonstrukciju bivše kotlovnice u gradskoj knjižnici koja će u narednom periodu biti preuređena za potrebe mladih, saradnji s udrugama. Inače, Baier–Jahovac je zajedno s Vlatkom Surma–Szabo boravila u radnoj posjeti tuzlanskoj biblioteci.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.