TUZLANSKI KANTON

Stipendije za srednjoškolce romske nacionalnosti u TK

TUZLA Projekt Romskog obrazovnog fonda

E. SKOKIĆ

10.8.2016

Svi učenici romske nacionalnosti koji će u školskoj 2016./2017. godini sjesti u srednjoškolske klupe na području Tuzlanskog kantona dobit će stipendije u iznosu od 40 eura mjesečno. Projekt finansira i tehnički podržava Romski obrazovni fond (REF), a implementira ga Udruženje Roma „Euro Rom“ iz Tuzle. 

Javni poziv

- Javni poziv ostaje otvoren do 15. septembra. Imamo dovoljno novca te će svi romski učenici dobiti stipendije. Učenici koji su se upisali u prvi razred srednjih škola na području TK dužni su donijeti potvrdu da su redovni učenici, ovjerenu izjavu da su romske nacionalnosti te rodni list i uvjerenje o državljanstvu - kaže Nedžad Jusić, predsjednik Udruženja Roma „Euro Rom“ iz Tuzle. 

U prošloj školskoj godini stipendije je dobilo 58 učenika. No, tokom školovanja petero učenika je napustilo školske klupe, dok je njih 53 okončalo školsku godinu. 

- Projekt, očito, daje konkretne rezultate. U 2012. i 2013. godini oko 50 posto učenika romske nacionalnosti napuštalo je srednjoškolsko obrazovanje, dok smo u prošloj godini to sveli na 10 posto. Ovakva vrsta projekta implementira se trenutno samo na području TK, ali ima naznaka da će se proširiti i na cijelu BiH te da će „Euro Rom“ biti nositelj tih aktivnosti - ističe Jusić. 

Četvero romskih učenika se nakon okončanog srednjoškolskog obrazovanja upisalo na fakultete Univerziteta u Tuzli. Značaj stipendiranja romskih učenika ogleda se i u tome što oni tokom školske godine imaju angažirane mentore, odnosno nastavnike instruktivne nastave. 

Ostaju nepismeni

- Problem romske djece u osnovnim školama je taj što veliki broj njih, uprkos školovanju, ostaje nepismeno. Kroz ovaj projekt želimo da romska djeca dobiju znanje i samopuzdanje. Inače, projekt se implementira u još 26 zemalja svijeta i u svim tim zemljama nositelji aktivnosti su resorna ministarstva, dok je nama, kao nevladinoj organizaciji, ukazana privilegija i čast da već drugu godinu implementiramo izuzetno značajan projekt na području TK - zaključuje Jusić. 

Upisano četvero brucoša

U Udruženju „Euro Rom“ nadaju se da će u projekt stipendiranja u predstojećoj školskoj godini biti uključeno oko 90 srednjoškolaca. Očekuje se upis između 30 i 35 učenika, a prošlu školsku godinu uspješno je završilo 53 učenika. U osnovnim školama je upisano oko 600 učenika romske nacionalnosti, a na fakultete Univerziteta u Tuzli četvero brucoša.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.