TUZLANSKI KANTON

NAJVEĆI KOLEKCIONAR SATOVA: U 90. godini preminuo Ibrahim Beganović iz Srebrenika

Imao više od 500 vrijednih starih satova

O. MUJKIĆ

18.8.2016

Ibrahim Beganović, jedan od najvećih kolekcionara starih satova ne samo u ovom gradu već i na širem bh. prostoru, umro je u 90. godini u Srebreniku. Iza njega je ostala kolekcija od više od 500 raznih vrsta starih satova koji ukrašavaju svaki kutak njegove kuće u Barama kod Srebrenika. 

Pokretni displej

Prikupljanjem satova počeo se baviti 1980. godine u Njemačkoj, gdje je, radeći na željeznici, proveo skoro cijeli radni vijek. Nakon što je penzionisan, iz Njemačke se prije skoro 30 godina vratio kući sa 48 raznih vrsta satova i nekoliko starih radioprijemnika koje su mu u raznim prilikama poklanjali radne kolege i prijatelji.

U njegovoj bogatoj kolekciji nalaze se raznovrsni satovi, a posebnu pažnju plijeni ukrasni sat s pokretnim displejem na kojem se nalaze ajeti iz Kur'ana i slike svetih mjesta Meke i Medine.

sat-u-obliku-lokomotive

Sat u obliku lokomotive

U bogatoj kolekciji koja je ostala iza ovog kolekcionara nalaze se i satovi u obliku motocikla, džamije, helikoptera, karte Australije, a svaki od brojnih satova, kako je često govorio, predstavlja i neku vrijednu uspomenu. Prostorije njegove kuće ukrašavaju i zidni satovi proizvedeni početkom prošlog stoljeća u Turskoj i Njemačkoj te pet ručnih satova starih između 50 i 200 godina koji još precizno mjere vrijeme.

Urarski zanat

Bogatu kolekciju upotpunjavao je sve do kraja svog života, a zahvaljujući ovom hobiju usavršio je i urarski zanat, tako da nema starog sata koji on nije mogao popraviti. Iako su svi satovi izuzetno atraktivni i lijepi, kao penzionisani željezničar, posebno je bio emotivno vezan za sat u obliku parne lokomotive proizvedene daleke 1864. godine. 

Zvuk „parnjače“ kojim se ovaj sat oglašava, kako je često isticao ovaj kolekcionar, podsjećao ga je na mladost i decenije rada provedene na željezničkim prugama širom Njemačke. 

Dženaza Ibrahimu Beganoviću obavljena je u utorak, 16. avgusta, 2016. godine na mezarju u Babunovićima.

Kupovao na pijaci 

Do starih i neobičnih satova uglavnom je dolazio na pijacama u BiH i Njemačkoj, čiji prodavači često nisu bili ni svjesni ljepote i stvarne vrijednosti starih predmeta koje prodaju.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.