TUZLANSKI KANTON

TUZLA Porodici Joldić dodijeljeno zemljište, ali ne i materijal za gradnju kuće

Klizište zaustavilo život u Donjoj Obodnici kod Tuzle

E. SKOKIĆ

18.8.2016

Klizište ogromnih razmjera koje je pokrenuto u maju 2014. godine zaustavilo je život u tuzlanskom prigradskom naselju Donja Obodnica. Najugroženije porodice iseljene su iz svojih domaćinstava, ali su mnoge od njih bile primorane na povratak nakon nekoliko mjeseci provedenih pod tuđim krovovima.

Besane noći

- Nakon klizišta, koje se pokrenulo 15. maja 2014. godine, desetak mjeseci proveo sam kod komšije. Prije deset mjeseci vratio sam se u svoju oštećenu kuću, jer više nije bilo uvjeta za ostanak pod komšijinim krovom – počinje svoju priču za „Avaz“ Fajiz Joldić. 

Kuća Joldićevih je ispucala na više mjesta. Vrata u sobama moraju podupirati letvama, dok su vidljivi procjepi oko svih strana stambenog objekta. 

gradnja-kuca-tuzla7

Mnoge komšije uveliko grade kuće 

- Mi imamo besane noći, pogotovo ako pada kiša. Čuje se pucketanje. Jednostavno, živimo u strahu i samo mi znamo kako nam je – govore Joldići. 

Dodijeljen im je plac površine oko 500 kvadratnih metara na kojem trebaju graditi zamjenski stambeni objekt. No, kako su u trećoj kategoriji, njihovi zahtjevi za dobivanje građevinskog materijala redovno se odbijaju.

- Ne znam ko je moje imanje svrstao u treću kategoriju, jer svako ko je bio u Donjoj Obodnici zna da se nalazimo u najugroženijem području. Komšije koje su u prvoj kategoriji dobili su placeve i građevinski materijal, uveliko grade kuće, dok mi čekamo i živimo paćeničkim životom – govori razočarani Fajiz Joldić. 

put-donja-obodnica

 Put u lošem stanju 

Na imanju koje je naslijedio od svojih roditelja prije nekoliko godina izgradio je kuću uloživši novac koji je uštedio. Još se, kako kaže, i kreditno zadužio. Od penzije koju dobiva nemoguće je graditi novi stambeni objekt na dodijeljenom zemljištu. 

Koga kriviti

- Ne znam koga da krivim za situaciju u kojoj sam se našao. Svi vidimo kako je život stao u Donjoj Obodnici, pogledajte samo put koji je u katastrofalnom stanju. U Tuzli se asfaltiraju trotoari, a naš put je uništen iako je od velike važnosti za Tuzlu, jer je od Previla do Brčanske Malte samo desetak kilometara. Žalosno je za Grad Tuzlu da u Srebreniku grade treći kontingent kuća, a kod nas nisu završili ni prvi – zaključuje Fajiz Joldić. 

Izvarani smo za kiriju 

Joldići tvrde kako su u maju 2014. godine izvarani i za kiriju koja je uplaćivana porodicama čiji su stambeni objekti oštećeni u klizištu. 

- Javljao sam se kasnije na mnogobrojne konkurse za dodjelu građevinskog materijala, ali sam redovno dobivao odbijenice. Obično odbijenicu šalju petkom i ostavljaju tri dana za žalbu. Kada odeš i žališ se, oni kažu da si zakasnio, jer u predviđeni rok računaju i dane vikenda – tvrdi Joldić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.