TUZLANSKI KANTON

Gračanica: Nemirne noći provode i u strahu žive četiri porodice

Neophodna sanacija klizišta u selu Buk

H. ČALIĆ

9.10.2016

U katastrofalnim poplavama 2014. godine na području općine Gračanica aktivirala su se brojna klizišta. Najteže stanje bilo je u Lukavici, naselju u kome je dvadesetak kuća porušeno pa je u ovoj mjesnoj zajednici sagrađeno novo naselje sa 12 kuća. Teško stanje je bilo i u Prijekom Brdu, Gornjoj Orahovici, Gračanici, ali i Buku, selu na granici Gračanice i Gradačca.
    
Izdate upute

U ovom selu, u zaseoku Mašići, klizište je sravnilo sa zemljom novu, tek useljenu kuću Fadila Mrkonjića. Prava je sreća da niko nije stradao. Iz Službe civilne zaštite Gračanica su reagirali, stigao je geolog iz Tuzle, koji je izdao upute, šta da se radi u ovom slučaju.

cetiri-nove-kuce

Ugrožene četiri kuće

- Do sada se na ovom velikom klizištu nije uradilo ništa. Ruševina kuće Fadila Mrkonjića opterećuje trusno zemljiše i prva kiša koja padne, ugrozit će četiri novosagrađene kuće - kaže jedan od ugroženih mještana Senad Muratović.

U Civilnoj zaštiti Općine Gračanica znaju za slučaj “Buk”. Šef ove službe Mustafa Bajić kaže da je geolog Amer Džindo tri puta bio u Buku, snimio stanje i odredio prioritete sanacije klizišta na području općine, kojih je više od 500.
    
Ugroženo mezarje

- U Gornjoj Orahovici imamo problem u kojem je klizište ugrozilo cijeli zaselak Dorbnjići, mjesno mezarje, imamo klizišta u Lukavici, Malešićima, Džakulama - kaže Bajić.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.