TUZLANSKI KANTON

Lukavac: Samo za grijanje dugovanja oko 1,5 miliona maraka!

JP "Rad" uskoro javno objavljuje spisak dužnika

E. MUJČIĆ

12.10.2016

Sezona grijanja planirana je za 15. oktobar tekuće godine, ali zbog ogromnog duga građana prema JP "Rad", Lukavac, ponovo je upitan početak grijne sezone.

Prema riječima portparola ovog preduzeća Envera Mahmutvića, dugovanja iznose oko 1,2 miliona KM za fizička i oko 300.000 za pravna lica. 

Izmiriti obaveze

- Znatan dio korisnika usluga oglušio se na izmirenje po ispostavljenim računima za grijanje, vodu i odvoz smeća. Samo za grijanje stanje duga kumulativno na dan 29. 9. 2016. godine iznosi 1.216.527 KM za fizička lica i 289.112 KM za pravna lica. Što se tiče tehničkog dijela, sve pripreme se obavljaju da bi se pravovremeno krenulo s grijnom sezonom, međutim, kako ćemo izaći nakraj s ovim dugovanjima, još nije poznato - kazao je Mahmutović.

Svakodnevno, putem sredstava informiranja, tvdi Mahmutović, pozivaju građane da izmire svoje obaveze te poručuje da su bili dovoljno tolerantni uzimajući u obzir cjelokupnu situaciju u društvu. 

enver-mahmutovic4

Mahmutović: Obavljanje priprema

- Računamo ipak da ćemo postići da grijna sezona počne na vrijeme, kao što smo to činili i ranijih godina. Još jedan problem jeste što ne postoji ni dovoljna efikasnost kada je u pitanju naplata potraživanja preko Suda i mi ćemo biti primorani da putem medija istaknemo najveće dužnike jer do sada nije bilo nekog značajnijeg efekta - dodao je Mahmutović, koji je zahvalan korisnicima koji uredno plaćaju svoje račune i time pomažu održavanje sistema grijanja.

Prošao rok

Krajnji rok do kojeg su korisnici mogli izmiriti svoje obaveze i time izbjeći da se njihovo ime nađe na spiskovima koji će biti objavljeni u medijima i na ulazima zgrada bio je 1. oktobar.

Inače, u Lukavcu je na sistem centralnog grijanja priključeno više od 2.600 stambenih jedinica, s više od 135.000 kvadratnih metara grijne površine, a na ovaj način zagrijava se i 22.000 kvadratnih metara prostora u javnim ustanovama i 13.500 kvadratnim metara u objektima privrednih subjekata.

Cijene grijanja iste

Kada su u pitanju cijene grijanja u sezoni 2016./2017. one ostaju nepromijenjene. Za vlasnike stanova po kvadratnom metru one iznose 1,89 KM, za ustanove čiji je osnivač Općina Lukavac 1,89 KM. Za ostale ustanove 2,36 KM i za ostale privredne subjekte 2,39 KM s uračunatim PDV-om.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.