TUZLANSKI KANTON

Teočak: Otkrivena spomen bista Hajri Kapetanu

Obilježavanje pogibije narodnog heroja

E. Sk.

30.10.2016

U Teočaku je u nedjelju nizom aktivnosti obilježena 24 godišnjica od pogibije Hajrudina Mešića, Hajre Kapetana, narodnog heroja, nositelja odlikovanja “Zlatni ljiljan” i “Zlatna policijska značka”.

obiljezavanje-godisnjice

Otkrivena je i spomen bista Hajri Kapetanu, a potom je polaganjem cvijeća i učenjem Ja'sina na mjestu pogibije i mezaru Hajru Kapetana odata počast organizatoru i stubu odbrane teočanske regije.

- Ovo je prilika da izrazimo poštovanje prema liku i djelu Kapetana Hajre. Njemu dugujemo posebnu zahvalnost za organiziranje odbrane na ovom području. Kako bi smo sačuvali sjećanje na te herojske podvige u ratu 1992-'95., Vlada Tuzlanskog kantona odlučila je ove godine finansirati izradu spomen bisti za naša tri narodna heroja. Bistu heroju Nesibu Malkiću smo postavili na proljeće ove godine u Živinicama, danas otkrivamo bisti Kapetanu Hajri, a uskoro ćemo to uraditi i sa bistom heroju Mehdinu Hodžiću - rekao je premijer TK Brgo Gutić.

Osim izrade spomen bisti našim herojima Vlada je, kako bi od zaborava sačuvala određene događaje, Skupštini Tuzlanskog kantona uputila Zakon o značajnim datumima TK, a koji najviše tretira datume iz Oslobodilačkog rata.

mezar-hajro-kapetan

- Od ukupno 9 heroja oslobodilačkog rata, mi na području Tuzlanskog kantona imamo tri heroja, ali nažalost o njima malo govorimo. Raduje me da ovom obilježavanju danas prisustvuje veliki broj djece, jer ovo što mi danas radimo ne treba našim herojima. Ovo treba nama živima da bude opomena, a posebno ovoj djeci i generacijama koje dolaze - rekao je ministar za boračka pitanja TK Fahrudin Skopljak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.