TUZLANSKI KANTON

Šokantno: Dvije majke odmah nakon porođaja odbacile svoje bebe i dale ih u Dom

U tuzlanskoj ustanovi trenutno boravi šestero mališana do 12 mjeseci

E. SKOKIĆ

11.11.2016

Dvije porodilje u ovoj godini nisu željele prihvatiti svoju novorođenčad nakon što su se porodile u Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla. Jednoj od njih bio je to peti porođaj, a prvo dijete rodila je kada je imala svega 14 godina. 

Traže odobrenje

- Pozvan je socijalni radnik, koji je obavio razgovor sa porodiljama i njihovim porodicama kako bi se našle najbolje mogućnosti za novorođenče. Ukoliko porodilja i porodica i dalje ostanu pri stavu da ne žele bebu, mi o tome obavijestimo resorno kantonalno ministarstvo, od kojeg se čeka odobrenje za smještaj novorođenčeta u Dom za djecu bez roditeljskog staranja – navode iz Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla. 

U Domu trenutno boravi šestero mališana do 12 mjeseci života, a najmlađa beba, rečeno nam je, ima svega tridesetak dana. Rođena je sredinom oktobra, a majka je nakon porođaja, kako nezvanično saznajemo, pobjegla iz bolnice. 

Iako imaju mogućnost da koriste usluge Materinskog doma, koji postoji u okviru Doma za djecu bez roditeljskog staranja, rijetko se koja majka odluči na takvu soluciju. 

- U Materinskom domu do sada su boravile samo četiri majke, a trenutno je kod nas jedna. Nijedna od njih nije bila završila srednju školu i ovdje, faktički, dobivaju drugu životnu šansu – kaže Amir Muharemović, direktor Doma.

amir-muharemovic

Muharemović: Druga životna šansa

Vanredni upis

Majke koje se nakon porođaja ne mogu vratiti u biološke porodice ili u vanbračne zajednice, u Materinskom domu mogu ostati najduže 12 mjeseci. U tom periodu one imaju mogućnost da završe neki od zanata. 

- Imamo saradnju sa zanatskim školama i one se mogu vanredno upisati u školu. Jedna od majki koja je boravila u Materinskom domu, završila je frizersku školu i zaposlila se u jednom od salona. No, ima i onih koje, jednostavno, žele pobjeći i ostaviti dijete u Domu – govori Muharemović. 

Smješteno 52 djece

U Domu za djecu bez roditeljskog staranja trenutno je smješteno 52 mališana. Pored šestero novorođenčadi, formirane su i tri jasličke grupe za djecu od jedne do tri godine. Tu je i šestero djece predškolskog uzrasta, dok su ostalo školska djeca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.