TUZLANSKI KANTON

Gračanica: Smog u podnošljivim granicama

Zahvaljujući Eko-toplani i brojnim kotlovima na pelet

H. Č.

24.12.2016

Dok se pojedini gradovi u Bosni i Hercegovini, kao što su Sarajevo, Tuzla, Lukavac, Zenica, Jajce uz velika aero-zagađenja guše u dimu i smogu, u Gračanici je stanje puno bolje. Čak bi se moglo kazati da je u granicama podnošljivog.

Da se prije nekoliko godina u Gračanici nije sagradila Eko-toplana koja za zagrijavanje desetina hiljada metara kubnih prostora koristi bio-masu kako to rade zemlje Evropske Unije i da se umjesto uglja za centralno grijanje u domaćinstvima sve više ne koristi pelet, i Gračanlije bi grcale od smoga.

- Naravno da sve o čemu pričate stoji. Eko-toplana koja je prošla godine promijenila vlasnika (kupila ju je firma Radial, o.a.)u gradu danas grije 70 hiljada metara kubnih prostora. Najvažnije je da se na naše daljinsko grijanje griju Bolnica i Dom zdravlja, dvije centralne osnovne i dvije srednje škole, zgrade Općine i Suda koje se nalaze u strogom centru. Tu je bilo kritično stanje,danas više nije - kaže tehnički rukovodilac Eko-toplane Senad Hamidović.

radial-eko-toplane

Eko-toplane šire mreže toplovoda

Osim, javnih ustanova, na Eko-toplanu griju se i brojne fabrike u Industrijskoj zoni, kao što su “Plamingo”, “Index”, “Robot” “Kane tex”, “Variplast”, “Brezje”… te blizu 300 stanova i stotinu prodoičnih kuća.Ono što je važno je činjenica da se cijena grjanja od prošle godine nije povećavala, čak, kaže Hamidović, vlasnici Eko-toplane razmišljaju o smanjenju cijene potrošenog kilovata energije.

U Gračanici je stanje sa aero-zagađenjem dobro između ostalog i zbog sve većeg interesa posebno vlasnika privatnih kuća koje za zagrijavanje koriste eko-lajn kotlove i kamine na pelet, proizvedene po standardima i uputama EU, a za zagrijavanje koriste pelet koji uopće ne zagađuje čovjekovu okolinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.