TUZLANSKI KANTON

Tuzla: Pedijatri pregledaju i po stotinu djece dnevno

Dispanzer za predškolsku djecu Doma zdravlja u Tuzli

E. SKOKIĆ

12.1.2017

Posljednjih dana Dispanzer za predškolsku djecu Doma zdravlja u Tuzli bio je prepun najmlađih pacijenata, a mnogobrojni roditelji negodovali su zbog činjenice da je samo jedna pedijatrica u prvoj smjeni bila radno angažirana. 

Malo ljekara
   
Statistički gledano, pedijatrica je u toku radnog dana pregledala i po stotinu djece, što je mimo svih mogućih normi. No, od početka ove sedmice taj problem je privremeno riješen. 

- Menadžment Doma zdravlja je na pedijatriju prebacio dva ljekara sa školskog odjeljenja i to se odmah osjeti na broju pacijenata koji čekaju preglede. U međuvremenu je došlo i do smanjenja broja pacijenata u odnosu na prošlu sedmicu, tako da su i gužve daleko manje – kaže prim. dr. Ševala Paloš, šefica Dispanzera za predškolsku djecu. 

U Domu zdravlja bilo je angažirano osam pedijatrica. No, nedavno se jedna preselila u Sarajevo, dok je njih nekoliko na bolovanju. Stoga je teret zimske sezone spao na dvije ili tri pedijatrice, koje objektivno ne mogu kvalitetno opservirati sve pacijente.

Menadžment Doma zdravlja već sada bi morao razmišljati o budućnosti, odnosno o specijalizaciji svojih kadrova u oblasti pedijatrije. 

Kantonalni ministar zdravstva Bahrudin Hadžiefendić kaže da je specijalizacija u isključivoj nadležnosti menadžmenta ustanove. 

Prijedlog Zavoda

- Specijalizacija košta između 12.000 i 13.000 KM i isključivo je finansira ustanova iz koje ljekar dolazi. Ministarstvo zdravstva, na prijedlog Zavoda za javno zdravstvo, a shodno potrebama zdravstvenih ustanova, svake godine Federalnom ministarstvu zdravstva proslijedi potrebe za specijalizacijama. Odobrenja koja dobijemo prosljeđujemo ustanovama i onda oni započinju specijalizaciju svojih ljekara – kaže Hadžiefendić.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.