TUZLANSKI KANTON

Ministri SBB-a nisu podržali Elaborat o osnivanju privatnog Medicinskog fakulteta u Tuzli

Okončano zasjedanje Vlade TK

E. Sk.

27.1.2017

Ministri Saveza za bolju budućnost (SBB) u Vladi TK nisu danas podržali Elaborat o opravdanosti osnivanja Medicinskog fakulteta Evropskog univerziteta "Kallos" u Tuzli. Po prvi put, otkako su ministri SBB-a u Vladi TK, odluka izvršne vlasti nije usvojena jednoglasno.

Svoje mišljenje o pomenutom elaboratu dala je i Komisija za obrazovanje SBB-a, koja se usprotivila inicijativi da Vlada TK, koja je osnivač Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, da saglasnost za osnivanje Medicinskog fakulteta u privatnom vlasništvu.

- Ministri iz SBB-a su bili protiv jer smatramo kako nema opravdanosti za osnivanje privatnog Medicinskog fakulteta u kantonu gdje je prije 40 godine osnovan Medicinski fakultet, koji je dao najbolje kadrove kada su u pitanju doktori medicine u BiH. Bili smo protiv jer unazad dvije ili tri generacije imamo hiperprodukciju kadra, a ne ulazeći u analizu kakva će biti kvaliteta nastave na privatnom fakultetu, smatramo da je povećanje broja doktora medicine na evidencijama Službe za zapošljavanje apsolutno nepotrebno - kazao je Bahrudin Hadžiefendić (SBB), ministar zdravstva TK.

Ipak, preostali članovi Vlade TK podržali su Elaborat o opravdanosti osnivanja Medicinskog fakulteta Evropskog univerziteta "Kallos" za koji se od osnivanja vežu brojne kontraverze.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.