TUZLANSKI KANTON

Reporter Avaz.ba istražuje: Ko sije strah po Ljepunicama, Brgulama i Lipnici

Policija intenzivno traga za maskiranim i naoružanim razbojnicima

Autor:E.Sk.

13.2.2017

Mještani tuzlanskih prigradskih naselja Ljepunice, Brgule i Lipnica, nakon gotovo svakodnevnih pljački i provala, strahuju za sigurnost svojih porodica i imovine. 

Njihov strah je produbila prošlosubotnja pljačka, kada su dvojica maskiranih muškaraca, prijeteći pištoljima, opljačkala prisutne u ljepuničkoj čitaonici, a kulminacija straha i nelagode uslijedila je nakon bacanja bombe na porodičnu kuću 12. februara, u kojoj, osim pričinjene materijalne štete, nije bilo povrijeđenih. 

Predsjednik Savjeta MZ Ljepunice Stjepan Ivaković ističe da su građani s pravom zabrinuti. 

- Ne bi bilo zgorega da našim naseljem češće prolaze policijske patrole. Kada je policija tu, i građani se osjećaju sigurnije - kaže Ivaković. 

Međutim, i policajci su bili na meti naoružanih pljačkaša. Njima je početkom godine u naselju Brgule otuđeno policijsko vozilo Škoda Octavia, a pljačkaši su policijskoj patroli prijetili automatskim naoružanjem.

bomba-ljepunice1

Bomba bačena u mjestu Ljepunice

Ni u naselju Lipnica mještani se ne osjećaju sigurno. Prije 20-ak dana opljačkana je kladionica. Taj slučaj službenici MUP-a TK su uspjeli rasvijetliti. 

- Mještani su zabrinuti, a kako i ne bi bili kada pljačkaši ne biraju ni vrijeme ni mjesto da svoje namjere realiziraju. Kladionica je opljačkana u centru Lipnice, gdje je najveća frekvencija ljudi i automobila. Šta onda mogu očekivati mještani u drugim dijelovima ili mještani čije su kuće i vikendice zaključane - pita se Ademir Kovačević, predsjednik Savjeta MZ Lipnica. 

Otvorenim pismom javnosti i tuzlanskoj policiji obratila se i grupa zabrinutih građana Ljepunica, Brgula i Lipnice. 

- I dok nam iz policije poručuju da je sigurnosna situacija zadovoljavajuća, baratajući statističkim podacima, građanima ovih mjesnih zajednica i nije baš jednostavno ući u noć, pogotovo starijim ljudima čija su se djeca odselila van BiH - navodi se u otvorenom pismu zabrinutih građana prigradskih mjesnih zajednica. 

Najteža situacija je u Ljepunicama, gdje su opljačkani mještani u čitaonici, a u nedjelju je na kuću u kojoj nije bilo nikoga bačena eksplozivna naprava. 

- Samo sedam dana prije, pedesetak metara dalje od kuće gdje je bačena bomba, mještane su opljačkali naoružani i maskirani razbojnici. Iz čitaonice su sa sobom poveli mladića, kojem su pištolj prislonili na stomak i naredili mu da ih vozi u pravcu Jasika (Lipnica). Tamo su ga udarili drškom pištolja i istjerali iz automobila, a onda su pobjegli - prepričava nam nemili događaj jedan od aktera.

citaonica-ljepunice

Čitaonica u Ljepunicama bila na meti pljačkaša

Zbog straha Ljepuničani ne žele otkrivati identitet, a strogo zabranjuju i bilo kakvo fotografiranje. 

- Plašimo se da ćemo im biti nova meta ako nas vide u medijima. Očito da poznaju ovaj teren, a sve upućuje na to da je riječ o istim razbojnicima koji teroriziraju naše mjesto - kažu ogorčeni Ljepuničani. 

Ljepunice nastanjuju mještani hrvatske nacionalnosti i oni, barem za sada, neće da vjeruju da pljačke i bacanje bombe imaju ikakve veze s njihovim vjerskim i nacionalnim opredjeljenjima. Ipak, očekuju da će službenici MUP-a TK, koji su na terenu, pronaći počinioce i vratiti mir u njihove sokake. 

Hronologija događaja 

1. januar: Nepoznati počinioci, prijeteći automatskim puškama, razoružali patrolu Saobraćajne policije u naselju Brgule i otuđili službeni automobil Škoda Octavia. Automobil je pronađen u naselju Jasici s probijenim karterom, ali počinioci nisu pronađeni. 

27. januar: Nepoznati počinilac oko 20 sati opljačkao kladionicu u centru Lipnice. Službenici policije uspjeli su ga identificirati i uhapsiti u utorak, 2. februara. Riječ je o Denisu P. iz Tuzle. 

4. februar: Nepoznati naoružani i maskirani napadači upali su u čitaonicu u Ljepunicama. Počeli su vikati: “Specijalna policija”, a potom prisutnima naredili da im predaju mobitele i novac. Jednog mladića su uzeli za taoca, kojeg su udarili i izbacili iz auta kada ih je odvezao do cilja. 

12. februar: Nepoznati počinioci bacili su eksplozivnu napravu na kuću u naselju Ljepunice, pedesetak metara od mjesne čitaonice. Službenici policije intenzivno tragaju za njima. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.