TUZLANSKI KANTON

Veterinarski zavod TK dobiva laboratorij za kontrolu kvaliteta vode

Nakon dobivanja certifikata ISO standarda

M. Mu.

16.2.2017

Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona dobio je certifikat ISO standarda 17:025, koji mu omogućava da provodi mikrobiološku analizu kvalitete prirodne, mineralne, izvorske vode i vode u bazenima. 

 Olakšan posao

Donedavno su izvozno orijentirani proizvođači flaširane vode mikrobiološku kontrolu vode mogli vršiti samo u laboratorijima u Banjoj Luci i Sarajevu, a nakon što je Veterinarski zavod TK (VZTK) dobio certifikat, taj posao bit će uveliko olakšan za proizvođače, ne samo ovog kantona nego i cijele regije sjeveroistočne BiH. 

- Nedavno smo dobili certifikat o akreditaciji, tako da sada imamo akreditirane sve metode u oblasti mikrobiologije vode. Sad ćemo imati kraće i jeftinije procedure. Mogu reći da sam zadovoljan jer smo sada jedini laboratorij u ovoj regiji koji ima akreditirane metode membranske filtracije, znači pet metoda u oblasti mikrobiologije vode - kaže Senad Hamzić, direktor. VZTK. 

senad-hamzic

 Hamzić: Jeftinije procedure 

Prema njegovim riječima, sva ispitivanja koja se budu radila u laboratorijima Veterinarskog zavoda TK bit će valjana u Evropi.

 Obostrana korist

- Aktivnosti na akreditiranju metoda za kontrolu kvalitete prirodne, mineralne, izvorske vode i vode u bazenima vođene su od prošle godine. Do sada su građani i privatna lica vodu slali u akreditirane laboratorije. Međutim, od sada će analizu raditi kod nas, što će biti obostrana korist - smatra Hamzić. 

Osim mikrobiološke kontrole vode, VZTK radi i mikrobiološka ispitivanja ljudske i hrane za životinje. Također, vrše i fizikalno-hemijska ispitivanja hrane i hrane za životinje te dijagnostiku zaraznih i parazitskih bolesti životinja. 

 Osam firmi

Regija sjeveroistočne Bosne izuzetno je bogata pitkom vodom, što dokazuje i podatak da samo na području TK egzistira osam firmi koje se bave eksploatacijom i prodajom flaširane vode. Kada se uzme u obzir da i na područjima općina Zvornik i Osmaci ima nekoliko izvorišta vode, jasno je da je voda, uz poljoprivredu, jedan od najvećih potencijala ovoga kraja. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.