TUZLANSKI KANTON

U 89. godini pješači i više od 20 kilometara dnevno

Šahbaz Ibrić, legenda srebreničkog planinarstva

O. MUJKIĆ

19.2.2017

Osamdesetosmogodišnji Šahbaz Ibrić zvani Redžo iz Ćehaja kod Srebrenika jedan je od najstarijih planinara ne samo u Srebreniku, već i na širim prostorima Bosne i Hercegovine.

Član je Planinarskog društva “Majevica” Srebrenik od njegovog formiranja, a kako sam ističe, učlanjenje u ovo udruženje predstavlja najispravniju odluku u njegovom životu.

Prati mlađe

Kaže da ga planinarenje ispunjava nevjerovatnim osjećajem sreće, koji mogu razumjeti samo istinski ljubitelji prirode i poklonici zdravog načina života.

- Jednostavno, ne bih mogao zamisliti svoj život bez planinarenja. Uvijek s nestrpljenjem iščekujem svaki novi planinarski pohod, jer je to jedinstvena prilika za druženje s ljudima svih uzrasta, uživanje u prirodi i upoznavanje novih krajeva naše prelijepe države - ističe Ibrić.

Iako je već na pragu desete decenije života, na svim planinarskim pohodima bez problema prati mnogo mlađe planinare, a zahvaljujući nevjerovatnoj kondiciji i izdržljivosti, nikada nije odustao ni na najzahtjevnijim planinskim stazama. U društvu s ostalim članovima PD “Majevica” Srebrenik, do sada je obišao skoro sve značajnije planine u BiH. U svim pohodima je, kako kaže, uvijek na samom čelu kolone.

Bio je učesnik i više pohoda na planine u susjednim zemljama, a od brojnih dosadašnjih izleta u zemlji i inozemstvu, kako kaže, najveći utisak na njega je ostavila prelijepa priroda oko Prokoškog jezera.

Nema pauza

Ovaj vitalni starac, zbog svoje zaljubljenosti u prirodu, ne miruje ni u pauzama između planinarskih pohoda. Kaže da često sam ili u društvu prijatelja svakodnevno pješači brojnim planinskim stazama Majevice, a često dnevno prevali i više od 20 kilometara.

Na pitanje otkud mu tolika snaga i izdržljivost u ovako poznim godinama, odgovara da se očeličio još u mladosti, kada je često u starim pašnjacima ili opancima s vrećom brašna na leđima pješačio do 30 kilometara udaljenog Gradačca i natrag.

Teški poslovi u poljoprivredi

Tajna njegove izdržljivosti, kako kaže, leži i u tome što je skoro cijeli život obavljao najteže poslove u poljoprivredi, ali i u neizmjernoj ljubavi prema prirodi. Ovaj vitalni starac poručuje mladima da mnogo manje koriste automobile i da se okrenu prirodi i zdravom načinu života.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.