TUZLANSKI KANTON

TE Tuzla jeste najveći, ali nije jedini zagađivač

Tematska sjednica Gradskog vijeća o problemu aerozagađenja

Autor:E. SKOKIĆ

28.2.2017

Četvrtu redovnu sjednicu Gradskog vijeća Tuzla obilježio je tematski dio o evidentnom problemu aerozagađenja, posebno u zimskim mjesecima, kada je taj grad svrstan među najzagađenije u Evropi. 

 Efekt ulaganja

Aktuelna gradska administracija iskoristila je sjednicu za prezentaciju učinjenog na planu toplifikacije i energetske efikasnosti u Tuzli od 2001. do 2016. godine. U tom periodu, sudeći prema riječima Kemala Kurevića, šefa Službe za komunalne poslove, potrošeno je 30 miliona KM. Efekt tog ulaganja su 9.200 novih korisnika usluga centralnog grijanja i gašenje 28 kotlovnica, odnosno zagrijavanje oko 1,7 kvadratnih metara površine. 

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović u nekoliko navrata iskazao je svoje nezadovoljstvo što pojedini privredni subjekti, pogotovo oni koji posluju na području oko BKC-a, nisu spojeni na sistem daljinskog zagrijavanja.

- Ako je potrebno, ponavljat ćemo to kao papagaji. Ne može neko da dimi i mirno spava. Ne može neko da stječe kapital, a da ugrožava zdravlje svih građana Tuzle - kazao je Imamović, spomenuvši Rudarski institut, hotel "Rudar" i pojedine fabrike namještaja. 

Opozicioni vijećnici ponovo su podsjetili na nenamjensko trošenje sredstava dobivenih po osnovu Zakona o radu termoelektrana u FBiH. Samo po tom osnovu, Grad Tuzla je u prethodne dvije godine  inkasirao više od deset miliona KM. Prema prijedlogu budžeta za 2017., vijećnik Sabahudin Imamović (SDA) naveo je da će samo 8 posto biti utrošeno za toplifikaciju i projekte energetske efikasnosti, od oko 5,5 miliona KM koja će se dobiti od ''Elektroprivrede BiH''. 

Tematskoj sjednici prisustvovali su i generalni direktor TE Tuzla Izet Džananović te izvršni direktor ''Elektroprivrede BiH'' Senad Salkić, koji su govorili o novim projektima u elektroenergetskom sektoru, ali i o poduzetim aktivnostima u danima kada je u Tuzli na snazi bila epizoda uzbune usljed enormnog aerozagađenja. 

 Amnestiranje drugih

- Mi jesmo najveći emiter u smislu količine štetnih čestica, ali nismo jedini. Drugi se amnestiraju od odgovornosti - kazao je direktor TE Izet Džananović.

 Redovna sjednica

Tematska sjednica Gradskog vijeća potrajala je do popodnevnih sati, a u poslijepodnevnim satima vijećnici su diskutirali o redefiniranju odnosa u kulturnim institucijama, kao i usvajanju odluke o izradi regulacionog plana prostorne cjeline "Kreka - sjeveroistok" i nizu drugih tačaka dnevnog reda. 

 

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.