TUZLANSKI KANTON

Povodom Dana nezavisnosti BiH podignuta zastava na brdu Vis

Obilježavanje praznika u Kalesiji

F. S.

1.3.2017

Obilježavanje Dana nezavisnosti u Kalesiji počelo je podizanjem velike državne zastave na brdu Vis iznad Kalesije.

Na svečan način zastavu su podigli načelnik Sead Džafić i Fadil Alić, predsjedavajući Općinskog vijeća Kalesija. Zastava je dimenzija 8 x 4 metra, a visina jarbola je 13,5 metara. Vidljiva je iz svih dijelova kalesijske Općine.

Načelnik Džafić je kazao da je zastava, koja će se stalno vihoriti s brda Vis, poklon građanima Kalesija.

- Meni kao dječaku i mojoj generaciji Vis je predstavljao nešto strašno jer su nas s tog brda stalno granatirali u toku agresije. Danas će djecu pogled na Vis podsjećati na domovinu, na nešto lijepo - kazao je Fadil Alić, predsjedavajući Općinskog vijeća Kalesija.

zastava

Nakon podizanja zastave, učenja Fatihe i polaganja cvijeća ispred centralnog spomen-obilježja, u sali JU BKC "Alija Izetbegović" održana je i svečana akademija povodom Dana nezavisnosti, a potom je u galerijskom prostoru BKC-a otvorena izložba dokumenata, karata i grbova pod nazivom "Obnova i priznanje nezavisnosti BiH na temeljima milenijumskog kontinuiteta" Arhiva TK.

O izložbi je govorio mr. Omer Zulić, direktor Arhiva TK, a izložbu je otvorio načelnik Džafić.

Povodom Dana nezavisnosti u petak će biti organizirana promocija knjige "Mom srebreničkom heroju" Sabine Hodžić-Mehmedović. Osim autorice, o knjizi će govoriti i Fikret Hodžić, voditelj TV Hayat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.