TUZLANSKI KANTON

U Tuzlanskom kantonu postoji približno 500 nelegalnih deponija

Fena

9.8.2017

Problem nelegalnih deponija na području Tuzlanskog kantona i dalje je prisutan. Njihovo čišćenje nastavlja se konstantno na lokacijama na kojima je uočeno nelegalno odlaganje otpada.

U Tuzlanskom kantonu postoji približno 500 deponija koje se nalaze pored puteva, rijeka i šuma i gdje neodgovorni građani odlažu otpad.

Pomoćnik ministra za zaštitu okoliša i prirodu u Vladi TK Goran Mišić smatra da veći problem predstavljaju "zvanične općinske deponije", koje zbog neispunjavanja uslova, imaju karakter nelegalnih deponija.

- To su deponije još od prije rata i tada nisu postojali ovakvi standardi i propisi kao sada, ali problem predstavlja i nedostatak sredstava - pojasnio je.

Za izgradnju sanitarnih deponija u općinama, otpor stvaraju građani, kazao je Mišić te podsjetio na situaciju u mjestu Huskići pored Lukavca gdje se trebala graditi regionalna deponija.

- Dobili smo svu potrebnu dokumentaciju i saglasnost lokalne zajednice. Međutim, saglasnost je povučena i projekt je propao - kazao je. 

Pozitivan primjer rješavanja odlaganja otpada riješile su općine Živinice, Banovići i Kladanj uz pomoć ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša TK, osnivajući firmu "EKO Sep.

Trenutno su, navodi Mišić, zatvorene deponije u Živinicama i u još nekoliko općina. Smeće se odvozi u Doboj što iziskuje dodatne veće troškove, ističe Mišić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.