TUZLANSKI KANTON

Srebrenik: Sve duži spiskovi osoba koje čekaju radno mjesto

O. MUJKIĆ

17.8.2017

Nakon višemjesečnog kontinuiranog smanjenja ukupnog broja nezaposlenih na evidenciji Biroa za zapošljavanje Srebrenik, tokom prošlog mjeseca zaustavljen je pozitivan trend u oblasti zapošljavanja na području ove općine.  

Više prijava

Naime, posljednjeg dana jula na evidenciji ove ustanove bilo je 8.048 nezaposlenih, što je za 32 osobe više u odnosu na kraj juna. Kako ističe Sanela Husejnović, šefica Biroa za zapošljavanje, do povećanja ukupnog broja nezaposlenih došlo je zbog prijavljivanja na evidenciju ove ustanove većeg broja mladih koji su ovog ljeta završili srednju školu.

- Posljednjih nekoliko dana juna i u toku jula na evidenciju Biroa prijavilo se čak 175 osoba koje su u junu završile redovno srednjoškolsko obrazovanje – kaže Husejnović.

I tokom ovog mjeseca nastavit će se negativan trend, jer se na evidenciji ove ustanove očekuje prijavljivanje većeg broja prosvjetnih radnika kojima krajem ovog mjeseca istječu ugovori o radu na određeno vrijeme u obrazovnim ustanovama.

PKV radnici

Tokom prošlog mjeseca, ističu u Birou, iz evidencije nezaposlenih brisano je 257 osoba, od čega 150 po osnovu zapošljavanja, dok su se u istom periodu na evidenciju ove ustanove prijavile 293 osobe. U strukturi nezaposlenih i dalje dominiraju KV radnici, kojih je trenutno evidentirano 3.023, a potom slijedi 2.386 NKV radnika i 1.961 osoba sa srednjom stručnom spremom.


Na evidenciji se nalazi i 180 PKV radnika, 15 VKV, 19 osoba s višom i 464 s visokom stručnom spremom.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.