TUZLANSKI KANTON

Kada je SDP vodio Ministarstvo obrazovanja, konkursi su trajali cijelo polugodište

Avaz.ba

18.8.2017

Nakon posljednje harange pojedinih političkih partija na Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona, tačnije na ministra Zlatana Muratovića (SBB) vezane za poništenje konkursa za prijem uposlenika u osnovne i srednje škole, saopćenjem za javnost jučer se oglasio KO SBB Tuzlanskog kantona.

- Posljednji konkurs za prijem uposlenika u osnovne i srednje škole Tuzlanskog kantona koji je poništen 15.8.2017., donio je nove neugodnosti aplikantima zbog čega iskreno žalimo, jer veliki broj kandidata željno iščekuje rezultate kako bi popustila briga za prehranjivanje porodica. Od Ministarstva očekujemo da procedure smanji u zakonom dozvoljenoj mjeri, a da niko ne bude oštećen i po mogućnosti, da nastavno osoblje bude na radnim mjestima u prvoj polovini septembra – saopćavaju iz KO SBB-a te dodaju.

- Neki se naslađuju problemima u zajednici i pokušavaju to politički zloupotrijebiti. Savjet za obrazovanje KO SDP Tuzlanskog kantona u kojem sjede uglavnom bivši „nestranački“ direktori osnovnih i srednjih škola je posljednji koji ima pravo prigovoriti Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona, a posebno ministru Zlatanu Muratoviću. Ne bismo se ni oglašavali da je u pitanju samo prigovor, ali iznošenje neistina je ono na što ne smijemo ostati nijemi - piše u saopćenju.

Za problem koji se pojavio sa pripadnicima boračke populacije, navode iz SBB-a, krivo je više strana, a ne samo Ministarstvo. Prilikom potpisivanja kolektivnog ugovora, jedna strana je bila Sindikat obrazovanja, a uključeni su bili i pripadnici boračkih udruženja, te je problem na konkursu nastao zbog neusklađenosti kolektivnog ugovora sa ostalim aktima.

- Svi su se složili sa ugovorom, a kada je ministar radio u skladu sa tim aktima nastao je problem. Brojni su pritisci bili na Ministarstvo i ministra da se prekrši zakon ili doneseni akti, ali to nije urodilo plodom, pa je Vlada Zaključkom obavezala Ministarstvo da poništi konkurs. Dakle, gospodo iz Savjeta SDP, nije Mnistarstvo tražilo poništenje konkursa nego je to Vlada tražila od Ministarstva. Osim toga, svi se dobro sjećamo vremena kada je SDP vodio ministarstvo, konkurs je trajao cijelo polugodište i vjerovatno, vođeni tadašnjom logikom zloupotreba, mislite da i drugi razmišljaju na isti način i da će kršiti prava radnika - upozorili su iz SBB-a

Navode da SBB, pa tako ni ministar Muratović, ne žele na muci onih koji svake godine konkurišu u škole ubirati poene ili te ljude držati taocima kako su to neke ranije politike radile.

- Savez za bolju budućnost zajedno sa ministrom Muratovićem, zbog dugogodišnjih problema prilikom sprovođenja konkursne procedure priprema ozbiljnu reviziju Pravilnika o zapošljavanju, što smo započeli izbacivanjem diskriminatornih odredbi koje smo zatekli na početku mandata – poručili su iz SBB-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.