TUZLANSKI KANTON

Tuzla: Dječak Asim presretan što će vidjeti sve ljepote Meke

A. Bajrić

Piše: A. HADŽIĆ

19.8.2017

Ispred džamije Kralja Abdulaha u Tuzli jučer je ispraćena i posljednja grupa od 169 hadžija koji putuju u Meku da bi obavili svoju petu islamsku dužnost hadž.

Nakon Ikrar-dove koju je proučio glavni imam Medžlisa Tuzla, hafiz Ahmed ef. Huskanović, hadžijama se obratio i zaželio im sretan put muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović.

Putuje i beba

Osim jedne sedmomjesečne bebe iz Sarajeva, drugi najmlađi putnik na hadž, koji je jučer budio simpatije više od hiljadu prisutnih građana koji su ispraćali svoje najmilije, bio je Asim Mekić, petnaestogodišnji učenik 9. razreda osnovne škole iz Pribave kod Gračanice.

Asim je na hadž otputovao s djedom Hrustom i nanom Vasvom, a ispraćali su ga ponosni majka Romana i otac Amer, mnogobrojni rođaci, kao i komšije iz Pribave.

- Uzbuđen sam i sretan što idem u Meku, što ću biti na Arefatu i vidjeti sve ljepote Meke. Kad bi ljudi znali kako je lijep osjećaj krenuti na hadž, svi bi to uradili - kazao nam je ovaj izuzetno pametni dječak.

Prva grupa


Na hadž je otputovala i Ćimeta Hamzić iz Tuzle, koju su ispratili sin Nedžad i ostali članovi porodice. Na daleki put uputili su se i 70-godišnji Hajrudin i njegova supruga Derva iz Šibošnice, majka Hiba iz Đulića kod Zvornika i mnogi drugi vjernici s područja Muftijstva tuzlanskog.

Inače, u noći s četvrtka na petak iz Tuzle je ispraćena prva grupa od 90 budućih hadžija. Ove godine na hadž iz BiH putuje 1.738 vjernika.

Iz Sarajeva sutra polijeće posljednji avion s hadžijama

Kada je riječ o polascima na hadž iz Sarajeva, druga grupa bh. hadžija, njih više od 150, u tri aviona jučer je poletjela prema Saudijskoj Arabiji.

Naše hadžije nekoliko dana provest će u Medini, a njima će se danas pridružiti pretposljednja grupa, koja će, također, u tri aviona danas poletjeti. Za sutra je planiran let posljednje grupe hadžija prema Saudijskoj Arabiji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.