TUZLANSKI KANTON

Gračaničke osnovne škole nalaze se pored frekventnih puteva: Zbog vozača ''kamikaza'' ugrožena sigurnost učenika

Druga osnovna škola u Gračanici: U najvećoj opasnosti najmlađi

Piše: H. ČALIĆ

13.9.2017

Učenici gračaničkih osnovnih škola koje se nalaze uz frekventne puteve ugrožavaju vozači bezobzirnom vožnjom pa djecu u nižim razredima u školu dovode njihovi roditelji. 

Vijećnici u Općinskom vijeću Gračanica Edin Ibrišević, Senahid Džebo i Nejra Hadžić nedavno su problematizirali sigurnost učenika OŠ “Hasan Kikić”, Druge osnovne škole u gradu te OŠ “Stjepan Polje”.

Čini se da je nateže stanje u Drugoj osnovnoj školi, koja ima 680 učenika.

- Mi se borimo da neko od djece ne nastrada od vozača koji pored škole voze kao kamikaze. Zato smo ulaz u školu za učenike nižih razreda pomjerili na sporednu stranu, ali to nije dovoljno. Mi radimo što je do nas, ali potrebno je da se i drugi uključe - kaže pedagoginja Adela Iljazović.

Slična situacija je i pored novosagrađene OŠ “Stjepan Polje”.

- Nedavno je automobil završio u školskom dvorištu i prava je sreća da niko od djece nije stradao - kaže predsjednik MZ Stjepan Polje i vijećnik Džebo. 

Iljazović: Pomjerili ulaz | Ibrišević: Nema reakcije iz Općine

Skoro 1.500 učenika OŠ “Hasan Kikić” svakog dana pri dolasku i odlasku iz škole mora prijeći “horor raskrsnicu” i sačuvati živu glavu.

- Ne znam ima li važnijeg posla nego sačuvati život djeteta. Na sjednicama OV smo tri puta postavljali pitanja vezano za odvijanje saobraćaja pored školskih objekata. Potrebno je izgraditi usporivače, odgovarajuću horizontalnu i vertikalnu signalizacije, postaviti saobraćajne znakove. Za sve to nije potreban veliki novac, već samo dobra volja i brzo djelovanje općinskih vlasti, prije nego što se, ne daj Bože, desi nesreća - riječi su vijećnika Ibriševića.

Iz Općine Gračanica još nemaju odgovor na vijećnička pitanja vezano za sigurnost učenika.

Nosio povrijeđeno dijete

Nedim Valjevac, čija je kuća najbliža zgradi Druge OŠ u Gračanici, tvrdi da je baš na ulazu u ovu školi, na putu kojim jure bezobzirni vozači do sada bilo puno saobraćajnih nesreća. Prije desetak godina on je nosio učenika kojeg je udario automobil do Hitne pomoći. Nažalost, dijete nije preživjelo, a Valjevac taj prizor ne može zaboraviti. 

- Vidite i sami, nikakve oznake nema da je ovdje škole, a nema ni obilježenog pješačkog prijelaza. Potrebno je hitno taj problem riješiti - ističe Valjevac.

Valjevac: Strašan prizor

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.