TUZLANSKI KANTON

Mještani Šićkog Broda nezadovoljni ulaganjima u svoju životnu sredinu: Formiranje općine Zapad bit će naša najradikalnija mjera?

Na prostorima MZ Šićki Brod proizvodi se najviše električne energije u BiH

Piše: E. SKOKIĆ

14.9.2017

Stanovnici tuzlanske prigradske mjesne zajednice Šićki Brod ogorčeni su zbog upornog ignoriranja njihovih zahtjeva u Gradskoj upravi Tuzla.

Uputili zahtjeve

U 2017. godini kažu da je u njihovo naselje investirano samo oko 46.000 KM, odnosno da je asfaltiran dio puta u naselju Šići, ukupne dužine 450 metara.  

Od famoznih 5,5 miliona KM, koliko se u budžet grada slijeva na osnovu Zakona o radu termoelektrana u FBiH, Šićki Brod nije dobio ni marku više. Zbog toga je nedavno održan zbor građana, a predsjednik Mjesne zajednice Nijaz Suljić kaže da su gradonačelniku Jasminu Imamoviću i predsjedniku Gradskog vijeća Aleksandru Vujadinoviću uputili nekoliko zahtjeva te da čekaju njihove odgovore.

- Želimo prisustvovati tematskoj sjednici Gradskog vijeća. Želimo da novi gradski vijećnici čuju naš glas i otkad datira problematika toplifikacije Šićkog Broda - kaže Nijaz Suljić.

Na prostorima ove mjesne zajednice proizvodi se najviše električne energije u BiH, tu je smješten i „Bingo“, koji upošljava hiljade radnika, ali, sudeći po infrastrukturi, Šićki Brod spada u red najnerazvijenijih lokalnih zajednica.

- Mi nismo tražili specijalni status u budžetu grada. Tražili smo specijalni status u sredstvima koja Grad Tuzla dobije od ''Elektroprivrede BiH'', a u protekle dvije godine dobili su 12 miliona KM - kaže Suljić.

Nisu nezadovoljni samo mještani Šićkog Broda. Iste brige more mještane Bukinja, Plana, Husina... Naselja se nalaze u neposrednoj blizini TE Tuzla, ali novčana sredstva, po važećem federalnom zakonu, kako tvrde, najmanje se ulažu u razvoj njihovih mjesnih zajednica. Zbog toga se u neformalnim razgovorima čak spominjalo i formiranje općine Zapad, kao najradikalniji odgovor na, kako kažu, bahatost Gradske uprave. U Gradskoj upravi imaju drugu računicu pa kažu da je to još jedan od pokušaja dijeljenja Tuzle?!

Naselje se nalazi u neposrednoj blizini TE Tuzla

Blokada petlje

- Na sastanku koji sam zakazao nije bilo govora o tome. Možda to građani pričaju između sebe. Znam da je bilo prijedloga o blokadi petlje Šićki Brod, ali nisam za takve vrste mjera. No, ukoliko se naš glas ne uvaži, najradikalnije što ćemo poduzeti jeste otkazivanje građanske poslušnosti - ističe Suljić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.