TUZLANSKI KANTON

Nezapamćena ljetošnja suša satrala i gljive: Najpoznatiji gračanički gljivar Ašir Prnjavorac nabrao nešto rujnica, sunčanica i pokoji vrganj

Gljive prodao u BKC –u Gračanica ( H.Čalić)

Piše: H.Č.

18.9.2017

Nezapamćena višemjesečna suša u cijeloj regiji nije samo uništila kukuruzna polja, pa su uzgajivači stoke, ostali bez stočne hrane, već i voće, povrće, i na posljetku i gljive.Nakon nekoliko kišnih dana, najpoznatiji gljivar na području sjeveroistone Bosne Ašir Prnjovarac, izbjeglica iz Doboja, sada stanovnik sela Gornja Lohinja kod Gračanice, koji živi od gljivarstva, ostao je bez planirane zarade.

 -Gljive berem 35 godina. Ima ih na desetine vrsta i kada godina ponese, može se od gljivarstva živjeti. Samo, u gljive se ide u ranu zoru, pa ih onda nosim na pijacu, ali i svojim stalnim mušterijama. Ove godine, gljiva skoro da nije bilo ni za okusiti. Ubila ih suša, jer gljive rastu poslije kiše. Sada sam ubrao malo sunčanica, rjnica i pokoji varganj- kaže Prnjovaroc i prodao ih radnicima BKC.

Ovaj gljivar je je prije dvije godine na ovim terenima pronašao tartufa, teškog skoro jednog kilograma i jednom Slovecnu ga prodao za 1.860 eura.U Gračanici, koja sloviza ekonomski razvijenu općinu, mušterije za tartufa nije bilo.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.