TUZLANSKI KANTON

Pozitivno poslovanje Zavoda zdravstvenog osiguranja TK: Prihodi ZZO povećani za skoro 11 miliona KM u odnosu na prošlu godinu

Zavod zdravstvenog osiguranja TK

Piše: A. HADŽIĆ

20.9.2017

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost za izmjene i dopune finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) TK za 2017. godinu, kao i za izmjene i dopune operativnog programa zdravstvene zaštite i zdravstvenog osiguranja za ovu godinu.  

Potrebe građana

U odnosu na finansijski plan za 2017., prihodi ZZO, prema postojećoj dinamici, a na osnovu poreza i doprinosa, iznosit će skoro 11 miliona maraka više u odnosu na prethodnu godinu, što će pomoći finansiranju mnogih potreba građana iz oblasti zdravstvene zaštite.

- Riječ je o rebalansu budžeta Zavoda zdravstvenog osiguranja. I u prošloj godini imali smo povećane prihode, ali ove godine ti prihodi su znatno veći u odnosu i na prošlu godinu. Posljedica je to povećanog broja zaposlenih u Kantonu, zatim naplate sredstava iz ino-osiguranja, ali i domaćinskog vođenja Zavoda, koji je jedini u BiH dobio pozitivnu ocjenu revizora - kazao nam je Bahrudin Hadžiefendić, ministar zdravstva u Vladi TK.


Hadžiefendić: Nabavka lijekova

Navodi da će povećanje sredstava pomoći višem izdvajanju za nabavku lijekova za zdravstvene ustanove, kao i izdvajanju 350.000 maraka za zapošljavanje mladih ljekara koji su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje TK. 

Dodatne usluge

Također, iz sredstava ostvarenih pozitivnim poslovanjem ZZO TK prvi put će biti izdvojena sredstva za dodatnu, banjsku rehabilitaciju pacijenata operiranih na Kardiohirurškoj klinici u Tuzli, kao i sredstva za liječenje bolesti štitne žlijezde i gojaznosti kod djece u za to predviđenim centrima te za druge potrebe.


Projekt zapošljavanja mladih ljekara  

- Vrlo je važno da se nastavi projekt dodatnog zapošljavanja nezaposlenih doktora medicine, s kojim smo počeli prije dvije godine. To je posebno značajno, s obzirom na trend odlaska mladih ljekara u inozemstvo, ali i na činjenicu da nam u narednom periodu odlazi u penziju prva generacija ljekara Medicinskog fakulteta u Tuzli. S ovog fakulteta godinama izlaze izuzetno dobri mladi ljekari, koji hoće da rade i Vlada TK i ministarstvo na čijem sam čelu će učiniti sve da ti ljudi ostanu raditi u našim ustanovama - navodi ministar Hadžiefendić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.