KORUPCIJA

Nastavlja se uzurpacija gradskog građevinskog zemljišta: „Utajanovići“ na mišiće žele legalizirati otimačinu najboljih parcela u Tuzli

E. SKOKIĆ
22.09.2017 19:16

Foto: Sporna parcela od 1.600 kvadratnih metara u naselju Stupine

Uzurpacija najboljeg gradskog građevinskog zemljišta u Tuzli, sudeći prema diskusiji direktora Zavoda za urbanizam Anera Čanovića na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla, nastavlja se na beskrupulozan i perfidan način.  

Zakonski propisi

Džaba javne rasprave, usvojeni regulacioni planovi, važeći zakonski propisi, kada pojedinci preko svojih „ajana“ u vlasti prisvajaju najbolje gradske parcele višemilionske vrijednosti. Jedna takva parcela je u naselju Stupine, gdje je konzorcij građevinskih firmi svojevremeno izgradio stambeno-poslovni objekt. Međutim, jedna firma članica tog građevinskog konzorcija želi prisvojiti parcelu od 1.600 kvadratnih metara vrijednu više od milion KM i pretvoriti je u parking te na taj način podići cijenu i atraktivnost poslovnim prostorima u novoizgrađenom objektu.

- U ovom slučaju privatni interes nadilazi javni, jer smo kroz javne rasprave i usvojenim regulacionim planom definirali da će na tom prostoru biti zelene površine. Zna se kakav je bio tender i u kojim se gabaritima gradio objekt. Nikakvog parkinga tu nije bilo – iznio je, između ostalog, za govornicom Gradskog vijeća direktor tuzlanskog Zavoda za urbanizam.

Spomenuta zgrada u naselju Stupine i ranije je bila predmet istrage. Tužilaštvo TK podiglo je optužnicu protiv Slavka Stjepića, šefa Službe za prostorno uređenje i zaštitu okoliša, ali ga je Kantonalni sud u Tuzli oslobodio optužbi. Međutim, poslije tri godine na površinu su isplivale i malverzacije s drugog kraja zgrade, a sve kako bi se javni prostor dao u ruke privatnika bez naplate takve transakcije.

Računaju na pritisak

- Oni su ignorirali sve zakonske uvjete i propozicije računajući da će utajom i pritiskom raznih „utajanovića“ omogućiti da se to ovdje izgura na mišiće. Vrlo važno, radi se o utaji – rekao je na kraju svog izlaganja direktor tuzlanskog Zavoda za urbanizam.

Šta radi Tužilaštvo TK

Kada bi se Tomislav Ljubić, glavni tužilac Tužilaštva TK, i drugi tužioci miješali u svoj posao, imali bi pune ruke posla. Počevši od malverzacija nakon prodaje zemljišta gdje će kasnije biti izgrađen „Mercator“ ili prostora na Bosanskoj poljani, gdje je pod sumnjivim okolnostima slovenski „Forš“ došao do dragocjenog zemljišta. Takvo njihovo (ne)djelovanje je očito vjetar u leđa raznim mešetarima koji uz pomoć pojedinih vijećnika žele legalizirati svoje kriminogene radnje.

NA VRH