TUZLANSKI KANTON

Međunarodni književni susreti u Tuzli: Od promocija do druženja s piscima

Otvorena izložba i promovirana knjiga

Piše: M. Mu.

22.9.2017

Otvaranjem izložbe „Mak Dizdar: Prvih stotinu godina“ i promocijom autentičnog i definitivnog izdanja knjige „Kameni spavač“, u Tuzli su počeli 17. međunarodni književni susreti „Cum grano salis“.  

Tuzlanska publika će do sutra, kada se dodjelom nagrade „Meša Selimović“ za najbolji roman objavljen u toku 2016. i završava ova manifestacija, imati priliku uživati u nizu sadržaja, kao što su predstavljanje izabranih djela Derviša Sušića, promociji romana, zbirki pjesama i priča, druženju s piscima.

- Iz izuzetno bogate zbirke Maka Dizdara nastojala sam napraviti jedan vrlo interesantan odabir da bi svi posjetioci koji su željni nešto više saznati o književnom djelu i životu Maka Dizdara mogli gledajući eksponate bolje se upoznati s njegovim životom. Tu su eksponati iz njegove rane mladosti, svjedočanstva, dokumenti, rukopisi njegovih prvih pjesama, rukopisi i verzije iz zbirke „Modra rijeka“. Tu su i veoma interesantna prijeteća, anonimna pisma koja do sada nisu bila prezentirana javnosti – kazala je Đana Kukić, viša kustosica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Prema riječima gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića, „Cum grano salis“ je od 2001. godine do danas promovirao na desetine pisaca, a nagrada „Meša Selimović“ postala je najveća nagrada za roman na prostoru bivše Jugoslavije.

Nominovani romani  

Ove godine za nagradu su nominovani romani „EEG“ Daše Drndić, „Beara“ Ivice Đikića, „Sjećanje šume“ Damira Karakaša i „Mađarska rečenica“ Andreja Nikolaidisa. Među njima je i roman „Kad sam bio hodža“ Damira Ovčine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.