TUZLANSKI KANTON

MIZ Kladanj organizirao prijem za pripadnike drugih konfesija

Fena

Fena

22.9.2017

U povodu Nove 1439. Hidžretske godine predstavnici Medžlisa islamske zajednice Kladanj u mektebu Hadim Ali-pašine džamije organizirali su prijem za pripadnike drugih konfesija, katolike, pravoslavace, jevreje, a među gostima su bili i pripadnici Roma.

Tačno 1439 godina je prošlo od dolaska Poslanika Muhammeda s.a.v.s. u Medinu i uspostavljanja prve muslimanske zajednice i države. Glavni imam Medžlisa IZ Kladanj Asim ef. Esmić u izjavi za Fenu ističe da 'Medinski ustav' već 14 stoljeća upućuje vjernike i muslimane kako da se ophode međusobno, ali i sa svojim komšijama drugih nacionalnosti.

- 'Medinskim ustavom', prvim ustavom države Medine, Poslanik s.a.v.s. donio je demokratsko i mirno uređenje kakvo ranije nije viđeno na Arapskom poluotoku i to u urbanoj zajednici čiji su članovi bili različite rasne, religijske i plemenske pripadnosti - navodi ef. Esmić. 

Vođeni time, ali u okrilju blagoslovljenih dana Muharrema, Medžlis Islamske zajednice Kladanj je želio da sa svojim komšijama drugih nacionalnosti podijeli blagodati nove hidžretske godine i ukaže na potrebu pažnje prema komšiji, dodaje ef.Esmić.

Po njegovim riječima, komšija u islamu uživa poseban status. Tvrdi da islam potiče muslimane da svoje komšije tretiraju na obazriv način, koji odražava istinski duh islama. Taj duh se, kako kaže, ogleda u visokom stepenu tolerancije i pažnje, posebno prema pripadnicima drugih vjera. 

Podsjetio je i na predaju u kojoj stoji, da kada je Aiša, r.a. jednom prilikom pitala Poslanika a.s. : “Allahov Poslaniče, imam dvojicu komšija. Kojem ću odnijeti poklon?” , na šta joj je Poslanik s.a.w.s odgovorio: “Onome čija su ti vrata bliža”, a da pri tome nije spominjao vjeru.”

Pored pripadnika raznih nacionalnosti prijemu je prisustvovao i načelnik općine Kladanj Jusuf Čavkunović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.