TUZLANSKI KANTON

Održana redovna sjednica Vlade Tuzlanskog kantona: Ispunjena sva obećanja i obaveze prema radnicima tuzlanske ”Aide”

Piše: E.Sk

26.9.2017

Vlada Tuzlanskog kantona na svom redovnom jučerašnjem zasjedanju osigurala je oko 2 miliona KM neophodnih za ispunjenje obećanja i izmirenja svih obaveza prema radnicima Fabrike obuće “Aida” iz Tuzle shodno ranije zaključenim trogodišnjim sporazumom.  

- Vlada TK je donijela više odluka o odobravanju sredstava sa pozicije „Sredstva sa escrow računa“, kao i njima prateće odluke o davanju naloga za prijenos sredstava sa namjenskog depozita Vlade TK kod Razvojne banke FBiH. Ovim odlukama odobreno je ukupno 1.585.917 KM na ime uplate doprinosa za penziono i invalidsko osiguranje, te 274.027KM za uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje, a sve u cilju konačne realizacije Sporazuma o preuzimanju obaveza plaćanja obračunatih a neuplaćenih određenih javnih prihoda obveznika. Ova sredstva se odnose na izmirivanje dijela obaveza za doprinose za penziono i invalidsko osiguranje, kao i zdravstveno osiguranje za period 1.1.2011. -18.11.2015. godine, za 276 radnika – navode u press službi Vlade TK.

Vlada TK je dala saglasnost na odobravanje ukupno 230.037 KM za finansiranje vodoprivrednih projekata na području općine Živinice. Također, utvrđen je Nacrt zakonao dopunama Zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju Tuzlanskog kantona.

Usvojen je i Izvještaj Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta o upisu učenika u prvi razred osnovnih i srednjih škola. Prema usvojenom izvještaju u prvi razred osnovnih škola upisano je 4.268 učenika ili za 233 učenika manje nego prošle godine, dok je u srednje škole upisano 4.278 učenika ili za 285 učenika manje nego lani.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.