TUZLANSKI KANTON

U NATO-ovoj vježbi u Tuzli simuliran zemljotres, a u Lukavcu hemijski incident

E. Sk.

27.9.2017

Na svih sedam lokacija u Tuzli, Lukavcu i Živinicama danas je nastavljena NATO civilna vježba u kojoj učestvuje 1.200 učesnika iz 34 zemlje.  

Simulacije poplava i jačih zemljotresa, kolapsi objekata i saobraćajnih nesreća na kopnu i u vodi danas se sprovode na lokacijama u Tuzli i Lukavcu.

Najsloženiji zadaci danas su uspješno apsolvirani. 

Na jezeru Modrac realizirano je spašavanje unesrećenih osoba nakon saobraćajne nesreće, odnosno unesrećenih osoba usljed poplava.

- U vježbi na jezeru Modrac djeluje blizu 200 osoba koje su obavljale hemijsku detekciju te spašavanje na i pod vodom. Cilj ove vježbe je pokazati interoperabilnost međunarodnih i lokalnih timova. Imali smo tim za spašavanje pod vodom iz TK koji je zajedno s ekipom iz Bjelorusije obavio jedan dio scenarija. Bjeloruskom timu za ABHO incidente je bio potreban čamac, a skupa sa ekipom Civilne zaštite TK uspjeli su obaviti zadatak – kaže Arina Bešlagić iz Ministarstva sigurnosti BiH, šefica upravljačke grupe za BiH u NATO-ovoj vježbi.

Na prostoru nekadašnjeg preduzeća “Resod – Guming” timovi su radili na spašavanju ljudi nakon razornog zemljotresa, dok su na području općine Živinice timovi radili vježbu u naftnom terminalu.

NATO civilna vježba, prva takve vrste u BiH, završit će se u petak 29. septembra.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.