TUZLANSKI KANTON

Proširenje Univerzitetskog kliničkog centra: Stvaranje boljih uvjeta za boravak pacijenata

Na UKC-u se liječe građani iz skoro cijele BiH

Piše: M. Mu.

28.9.2017

Univerzitetski klinički centar (UKC) Tuzla u posljednje vrijeme sve češće, osim centra u kojem se liječe građani iz gotovo cijele BiH, postaje i pravo gradilište.  

Naime, da bi se nivo usluga podigao, da bi se zadovoljile potrebe sve većeg broja pacijenata, na UKC-u se intenzivno radi na projektima uređenja enterijera i eksterijera.

Priprema prostora

Saniraju se udarane rupe, kolektori za odvođenje otpadnih voda, na Klinici za psihijatriju zamijenjeni su podovi, završeni su radovi na ogradi i potpornom zidu na Klinici za dječije bolesti... Na Klinici za ortopediju i traumatologiju u toku je priprema prostora koji će omogućiti brži prolaz pacijenata i medicinskog osoblja.

U toku su i radovi na razdvajanju Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju te novoformirane Klinike za invazivnu kardiologiju. I na ovome se, najavljuju iz UKC-a, neće stati.

- S obzirom na to da se sad radi o dvije klinike, morali smo uskladiti prostor i pripremiti ih za normalan rad. Uradili smo pregrade, nove podove, završili zanatske radove, osigurali opremu. Uloženo je između 70 i 80 hiljada maraka - kaže Fikret Jahić, šef Službe za investiranje i investiciono ulaganja UKC-a Tuzla.

Vrlo brzo moglo bi doći i do rekonstrukcije bloka Urgentnog centra, koji bi nakon toga imao višestruku namjenu.

Idejno rješenje

- Pokušavamo naći smjernice i idejno rješenje za rekonstrukciju ovog bloka. Planirali smo da u suterenu bude smještena prijemna ambulanta, da dio bude predviđen za parking prostor. Da u nekoj od sljedećih faza Urgentni centar povežemo s operacionim i prijemnim blokom Klinike za hirurgiju - ističe Jahić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.