TUZLANSKI KANTON

Tuzlanski univerzitet poželio dobrodošlicu 41. generaciji brucoša

A.Bajrić

Piše: M.Mu

2.10.2017

Tradicionalnim prijemom koji je održan danas, Univerzitet u Tuzli poželio je dobrodošlicu i dočekao 41. generaciji brucoša, kojih će ove godine biti oko 1.600, znatno manje nego prethodnih godina.  

Obraćajući se budućim profesorima, ljekarima, inženjerima, novinarima, pravnicima i dr., rektorica Tuzlanskog univerziteta prof. dr. Nermina Hadžigrahić, poručila je da će Univerzitet u Tuzli narednih godina biti mjesto gdje će i ova generacija brucoša usvajati nova znanja, vještine, razmjenjivati ideje te stjecati nova životna iskustva.

- Osnovna misija svakog univerziteta jeste da od vas, mladih ljudi, danas brucoša stvori ljude, profesionalce, intelektualce, koji će se po završetku visokog obrazovanja ravnopravno uključiti u društveni, privredni život i doprinijeti razvoju svoje zajednice – poručila je brucošima rektorica Hadžigrahić. Osvrnula se i na manji broj studenata nego ranije.

- Svjedoci smo da je broj studenata koji započinju ovu akademsku godinu manji u odnosu na ranije godine. Sigurno možemo govoriti o objektivnim razlozima, jer ovo nije problem samo Univerziteta u Tuzli. Svi drugi univerziteti se suočavaju sa manjim brojem studenata. Svakako ima i subjektivnih razloga. Toga smo svjesni i na nama je da te subjektivne razloge pokušamo otkloniti – istakla je Hadžigrahić.

Dobrodošlicu brucošima poželio je i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK Zlatan Muratović, koji je kazao da od ove generacije očekuje da povede procese Euro-atlanskih integracija, da pomognu BiH pred novim izazovima i procesima.

Budućnost u BiH

-Pohađala sam Srednju medicinsku školu i odlučila sam se za Medicinski fakultet, smjer sestrinstvo. Oduvijek me to zanimalo i željela sam da se usavršim, da postanem nešto više. Nadam se da će sve proći u najboljem redu i u budućnosti se vidim u BiH – kazala je brucošica Lejla Golić.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.