TUZLANSKI KANTON

Potpisani ugovori o stipendiranju i mentorstvu sa 97 učenika: Svi Romi koji su maturirali upisali se u srednje škole

S potpisivanja ugovora u Tuzli

Piše: E. SKOKIĆ

4.10.2017

Udruženje “Euro Rom” iz Tuzle treću godinu zaredom implementira projekt stipendiranja, mentorstva i tutorstva učenika romske nacionalne manjine u srednjim školama na području Tuzlanskog kantona. Vrijednost projekta u tri godine iznosi oko 380.000 eura, a novac je osigurao Romski edukativni fond.  


Dobar uspjeh

- U prvoj godini implementacije projekta imali smo 58 srednjoškolaca, u drugoj 75, a u trećoj, evo danas, potpisujemo ugovore sa 97 srednjoškolaca romske nacionalnosti. Ponosni smo na ove brojke, ali i na činjenicu da smo prvi put na ovim prostorima imali stopostotni prelazak učenika romske nacionalnosti iz osnovnih u srednje škole - kaže Nedžad Jusić, projekt-menadžer u Udruženju “Euro Rom” iz Tuzle.

Svi srednjoškolci romske nacionalnosti tokom školske godine imat će stipendiju u iznosu od 40 eura mjesečno, ali svaki srednjoškolac imat će i svog mentora koji će pratiti njegov uspjeh i zalaganje u školskim klupama. Da je i taj sistem potvrdio svoju svrsishodnost, pokazuju statistički podaci po kojima se ukupni školski uspjeh u prošloj godini podigao za 1,21 posto, odnosno prosječan uspjeh učenika romske nacionalnosti u prošloj školskoj godini iznosio je 3,54.

- Obaveza svakog učenika je da redovno pohađa nastavu i ne smije imati više od 14 neopravdanih izostanaka. Također, ne smije imati više od tri negativne ocjene. Ako se to, kojim slučajem, dogodi, stipendiranje se obustavlja sve dok se ocjene i vladanje ne poprave - kaže Jusić.

U prošloj školskoj godini 14 učenika romske nacionalne manjine završilo je srednjoškolsko obrazovanje, a troje njih je upisalo studij na Univerzitetu u Tuzli.

Dovoljno sredstava

- Nije bilo nikakvih problema prilikom njihovog upisa. Pozivamo još učenika romske nacionalnosti da nam se jave, jer imamo dovoljno sredstava da osiguramo stipendije. Znamo da ima određen broj učenika koji se ne izjašnjavaju kao Romi, ali to je njihovo pravo - ističe Jusić.

Biberović: Bez mentorstva i tutorstva ne bih se mogla školovati 

Asmiri Biberović iz Tuzle veoma je značajna stipendija koju dobiva, ali i činjenica da su joj tokom školovanja osigurani mentorstvo i tutorstvo.

- Inače sam dobar učenik, ali sam u prošloj školskoj godini morala na popravni. Mentor i tutor mi je mnogo pomogao u pripremama za popravni ispit koji sam položila i sada sam upisala drugi razred Saobraćajne škole u Tuzli - kaže Asmira Biberović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.