TUZLANSKI KANTON

Protesti dijaliznih pacijenata ispred UKC-a Tuzla: Podrška stigla iz Zvornika i Doboja, jer bolest ne poznaje granice, naciju ili vjeru

A. Bajrić. A. Bajrić

Piše: E.Sk

25.10.2017

Dijalizni pacijenti sa područja TK jutros su se okupili ispred UKC-a Tuzla, zato što u Federaciji BiH nisu usvojene izmjene i dopune Zakona o transplantaciji organa. Suada Husejnović jutros nije otišla na dijalizu i svjesna je kako tim činom rizikuje svoj život, ali, kako navodi, drugog izlaza iz trenutne situacije nema.

- Već 15 godina idem na dijalizu i, faktički, pola svog života sam provela vezana za aparat. Od ponedjeljka ne idem na dijalizu i znam da tako ugrožavam svoj život. No, to nije toliko bitno koliko je bitno da istrajemo u svojim namjerama i napokon promijenimo svoj život – kaže Suada Husejnović.

Podršku dijaliznim pacijentima sa područja TK pružile su Danijela Ivanović iz Zvornika i Dragana Gligorić iz Doboja, koje ističu kako je stanje u entitetu RS također katastrofalno.

- Moraju znati da bolest ne poznaje granice, vjeru ili naciju. Svi smo u istom položaju. Mi u RS ne možemo doći do resornog ministra ili bilo kojeg predstavnika vlasti. Nemamo ni donorsku mrežu. Zbog toga ćemo i mi, kao i bolesnici iz FBiH, izaći na proteste – kaže Danijela Ivanović.

Pacijenti iz TK najavljuju kako će do kraja godine čekati da se usvoje izmjene i dopune Zakona o transplantaciji organa, a ako se to ne dogodi, isključit će se s dijalize i formirati šatorsko naselje ispred Vlade FBiH.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.