PROJEKTI

Vlada TK: Za asfaltiranje treće kolovozne trake od aerodroma do Par Sela 20 miliona KM

Piše: E. SKOKIĆ

Foto: Treća traka će povezivati kružne tokove od Međunarodnog aerodroma Tuzla do Par Sela


Vlada Tuzlanskog kantona na posljednjem zasjedanju dala je saglasnost Direkciji regionalnih cesta TK za kreditno zaduženje kod Razvojne banke FBiH u iznosu od 20 miliona KM.  

Gradnja mosta

Ipak, konačnu riječ dat će Skupština TK, a ukoliko se odobri kreditno zaduženje u 2018. godini, očekuje se realizacija nekoliko značajnih infrastrukturnih projekata, među kojima je asfaltiranje treće kolovozne trake, koja će povezivati kružne tokove od Međunarodnog aerodroma Tuzla (MAT) do Par Sela.  

- Projekti su urađeni i čeka se odluka Skupštine TK. Novac koji eventualno dobijemo neće se trošiti na tzv. krpažu. Osim treće trake od MAT-a do Par Sela, radit će se kružni tok u Gračanici, put Sapna - Priboj, izmještanje mosta u Živinicama, gradnja mosta u Teočaku... - navodi Agan Delibajrić, direktor Direkcije regionalnih cesta TK.

  •  Delibajrić: Čeka se odluka Skupštine

    Delibajrić: Čeka se odluka Skupštine


Zaduženje od 20 miliona KM ne bi se smjelo negativno odraziti na svakodnevni rad Direkcije. 

Naime, kredit će biti s rokom otplate od 12 godina, a mjesečna rata iznosit će oko 170.000 KM.

- Otprilike, to je 16 posto naših mjesečnih prihoda, jer Direkcija na mjesečnom nivou prihoduje milion KM. U prethodnom periodu poduzet je niz radnji koje trebaju rezultirati povećanjem naših prihoda - kaže Delibajrić.

Dodaje da su pokrenuli reviziju nelegalnih priključaka na regionalne ceste i pretpostavlja se da takvih ima skoro 500.

Prihod od putarine

- Na osnovu putarina u prošloj godini ubrali smo 2,1 milion KM više nego prethodnih. Znate da je bilo određenih malverzacija prilikom registracije vozila i da su u istragu uključeni MUP TK i Tužilaštvo TK, ali, ponavljam, za nas je najvažnije da je za 2,1 milion povećan prihod od putarine - dodaje Delibajrić.

Investicije čekaju 26 godina

Faktički, od 1991. godine nije bilo značajnijih investicija na polju regionalne putne infrastrukture u TK. Direkcija regionalnih cesta upravlja sa 318 kilometara saobraćajne mreže, od kojih je 25 kilometara i dalje pod makadamom. 

Trenutno stanje na regionalnim cestama nije zadovoljavajuće i potrebna je sveobuhvatna rekonstrukcija.

NA VRH