TUZLANSKI KANTON

Gračanica: Mirna protestna šetnja radnika "Fortune" u stečaju

Šetnja radnika "Fortune" kroz Gračanicu ( H. Čalić)

H. Č.

22.11.2017

Pod motom "Svi mi Fortuna", grupa od pedestak radnika fabrike obuće "Fortuna" u stečaju danas je upriličilo mirnu protestnu šetnju od fabrike, kroz centar Gračanice, do općine, pred kojom su razgovarali sa načelnikom Nusretom Helićem.

Jedna od obespravljenih radnica Najla Mujaković od načelnika Gračanice zatražila je pomoć, onu koju Općina objektivno može pružiti ovim radnicima.

- Tražimo kontejner dok snijeg nije pao, kako se i dalje ne bismo smrzavale u šatorima. Mnoge žene su se razboljele, treba nam kontejner, struja i voda, ništa više, a od naših zahjteva nećemo odustati. Nama ne treba stečajni upravnik koji ima krivičnu prijavu, nas moraju vratiti na posao i organizovati proizvodnju, socijalno zbrinuti i uplatiti nam doprinose za radni staž - kazala je Mujaković.

Radnici okupljeni oko načelnika Gračanice, zatražili su da i on s njima zajedno stane u kolonu, da ih podrži, da zatraži od policije informaciju o prekomjernoj upotrebi sile, kada je nekoliko radnica povrijeđeno, prije nekoliko dana, kod uvođenja stečajnog upravnika u "Fortunu".

- Neke stvari koje nisu u nadležnosti Općine, nemojte tražiti, podržavam vas u vašoj borbi, ali pozivam i državne organe, da se pomogne iz rezervnih fondova svih radnicima koji ostanu bez posla i egzistencije - kaže Helić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.