TUZLANSKI KANTON

Vjetar odnio lim sa džamije u Tuholju kod Kladnja

E. Sk.

12.12.2017

Tuzlanski kanton u noći na utorak pogodilo je olujno nevrijeme koje je pričinilo veliku štetu i pruzrokovalo brojne nevolje za stanovništvo.

Na pojedinim lokacijama vjetar je nosio krovove, rušio drveće, a usljed jakog vjetra došlo je i do prekida u napajanju električnom energijom.  

U Tuzli je više naselja tokom noći ostalo bez napajanja električnom energijom, dok je u Čeliću, pored nestanka električne energije, zabilježeno i rušenje stabala na cestu.

- Jaki udari vjetra najviše su pogodili općinu Živinice, gdje je bez napajanja električnom energijom Đurđevik, Gornje Živinice, Višća i Podgajevi. Brojni građani prijavljuju štete na stambenim objektima uzrokovane jakim udarima vjetra. Krovovi dvije OŠ u Višći i Đurđeviku su otkriveni - kažu u Civilnoj zaštiti.

Vjetar je prouzrokovao skidanje lima s jedne strane džamije u Tuholju kod Kladnja. Pomenuta džamija zaštićena je od "Zavoda za zaštitu prirodno, kulturno historijskih spomenika TK".

- Nastava u OŠ "Kladanj" je otkazana zbog vjetra koji je oštetio krov škole. Imali smo više prijava građana zbog palog drveća na saobraćajnice u banovičkim mjesnim zajednicama Čifluk, Treštenica, Bučik, kao i oštećenja krovova stambenih objekata u mjesnim zajednicama Bučik i Stražbenica - navode u Kantonalnoj upravi civilne zaštite.

Gračanicu je jučer popodne zahvatilo jako olujno kišno nevrijeme. U veoma kratkom vremenskom periodu više lokalnih potoka i rječica je nadošlo i izašlo iz svojih korita.

- Bilježimo porast rijeke Sokoluše u dijelu naselja Pašalići, poplavljen je bio i regionalni put Gračanica -Srebrenik, u mjesnoj zajednici Prijeko Brdo Džakulska rijeka je izašla iz svog korita i pričinila veću štetu na putevima i njivama u vidu nanosa posipnog materijala kao i bujičnih odrona. U naseljima Gornji i Donji Doborovci jaka kiša je odnosila posipni materijal i ugrozila lokalne puteve u dijelovima Serhatlije, Džanani i Hodžići. Zabilježeni su i dva veća odrona na regionalnom putu za Srebrenik u naseljima Škahovica i Doborovci - navode u Kantonalnoj upravi civilne zaštite TK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.