TUZLANSKI KANTON

Gračanica: Spreča se izlila iz korita na nekoliko mjesta

Spreča se izlila iz svog korita ( H.Čalić)

H.Č.

13.12.2017

Kako se i očekivalo, danas oko 12 sati, rijeka Spreča na području Gračanice, od naselja Miričina do Stjepan-Polja, na nekoliko mjesta, izlila se iz svog korita.

Poplavila je oko 30 hektara obradive površine. Vodostaj Spreče iz sata u sat raste i već je na mjernom mjestu Karanovac prešao kotu 300 centimetara, redovne odbrane od poplava. 

Jutros je na sjednici Općinskog štaba Civilne zaštite Gračanica, šef Službe CZ Mustafa Bajić izjavio da je izvjesno da će u Sprečkom polju doći do plavljenja iako velikih padavina nije bilo.


Iz brane jezera Modrca u spreču se u sekundi ispusti 65 metara kubnih vode

- Danas se na ispustu brane hidroakumulacije Modrac u Spreču ispušta 65,2 metra kubnih vode u sekundi. Toliku količinu voda Spreča ne može primiti i zbog toga dolazi do njezinog izlivanja i plavljenja. Mi smo, ponovo, po ko zna koji put, J.P. “Spreča” u Tuzli koje gazduje branom, uputili zahtjev za preispitivanje režina rada brane. Da su oni koji rukovode branom, količine vode iz jezera isupšatli na vrijeme, sada u Spreču ne bi isticalo 65 metara kubnih vode, i plavljenja ne bi bilo - kaže Bajić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.