TUZLANSKI KANTON

Tuzlanski prodavači smatraju da će ih dodatni nameti uništiti

Pijaca u Tuzli: Mušterija je sve manje ( A. Bajrović)

Piše: M. Mu.

27.12.2017

Pijačni trgovci koji do danas nisu registrirali svoju djelatnost kao obrt, poljoprivrednik proizvođač, trgovačka radnja ili trgovac pojedinac, više neće moći raditi.  

Složeno stanje

Naime, izmijenjenim Zakonom o unutrašnjoj trgovini u Federaciji BiH propisano je svaki korisnik koji prodaje robu na stolovima i tezgama mora biti registriran kao trgovac pojedinac kod nadležnih organa.

I dok jedni ovakav potez ocjenjuju kao dobar, jer bi se, tvrde, konačno trebalo stati ukraj crnom tržištu, pijačni trgovci u Tuzli negoduju. Kako kažu, stanje na pijacama godinama je složeno te smatraju da će dodatni nameti dovesti do zatvaranja mnogih tezgi i u konačnici ugroziti živote onih koji hljeb zarađuju prodajući na komad.

- Koliko god da uplatimo mi, oni će to pokupiti dok su na vlasti. Nemoguće je ovdje da mi, koji radimo voće i povrće, to izmirimo. Može se jedno tri mjeseca u godini, ali ono ostalo teško. Jedno tri mjeseca radim za sebe, a ostalih mjeseci, što se kaže, presipamo iz šupljeg u prazno. Svi imamo porodice, moramo školovati djecu. To treba uzeti na olovku i vidjeti može li se stvarno to - ističe prodavač Enes Muratović.



Muratović: Presipamo iz šupljeg u prazno

Prema riječima Faruka Mustačevića, portparol JP “Tržnice-pijace“ Tuzla, radi se o implementaciji Zakona čiji je cilj registracija i uvođenje u sistem radnika. 

On smatra da je intencija zakonodavca bila da se, između ostalog, stane ukraj crnom tržištu. 

Prilika je ovo, pojašnjava, da se trgovci koji već rade ovaj posao skinu s biroa te steknu uvjete da bi jednog dana mogli otići u penziju.  

Mustačević: Stati ukraj crnom tržištu

Poziv zainteresiranima

- Trgovac se obraća pravnom licu koje ispunjava materijalno-tehničke uvjete, u ovom slučaju nama. S nama potpisuje predugovor kojim dalje ide u proceduru registriranja. Pozivam sve oni koji hoće da se registriraju da dođu, jer još imamo slobodnih mjesta - kaže Mustačević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.