TUZLANSKI KANTON

Budžet Tuzlanskog kantona uvećan za 26,5 miliona KM: 231 milion KM odlazi na plaće i naknade

S posljednje sjednice Skupštine TK: Za budžet glasalo 27 zastupnika

Piše: E. SKOKIĆ

4.1.2018

Posljednjeg radnog dana prošle godine Skupština Tuzlanskog kantona usvojila je budžet za 2018. godinu u iznosu od 384,4 miliona KM. 

Za takav prijedlog budžeta glasalo je 27 zastupnika, dok ih je petero bilo suzdržano. Niko nije bio protiv. 

Povećani rashodi

- U odnosu na 2017. godinu imamo budžet uvećan za 26,5 miliona KM. Naši najveći izdaci odnose se na isplate plaća i naknada za oko 10.000 budžetskih korisnika i to je 58 posto ukupnog budžeta ili 231 milion KM. Razumljivo je da su povećani rashodi, jer je u skladu s potpisanim kolektivnim ugovorima osnovica za obračun plaća sa 392 povećana na 404 KM - kaže Jakub Suljkanović, ministar finansija TK.

Predsjednik Kluba zastupnika SBB-a Fuad Hadžimehmedović istakao je da je premijer Bego Gutić obavio razgovore sa svim klubovima, a na sjednici Skupštine TK prihvaćeni su svi predloženi amandmani SBB-a.

Inače, ocijenjeno je da budžet TK ima i naglašenu razvojnu komponentu, s obzirom na to da su predviđeni kapitalni izdaci 9,5 posto budžeta ili 38 miliona KM. Najviše novca kada je riječ o kapitalnim izdacima bit će transferirano putem Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša.

Bez dugova

- S ovakvim budžetom u 2018. Vlada TK će u sve četiri godine mandata smanjiti akumulirani deficit koji je 31. decembra 2016. godine iznosio 55,9 miliona KM. Narednoj Vladi TK nećemo ostaviti dugove ako budemo gledali sve četiri godine mandata. Mi smo zatekli akumulirani deficit 2014. godine u iznosu od 93 miliona KM i smatram da je ova Vlada TK stabilizirala prilike na području TK - ističe ministar Suljkanović.

Ko je bio suzdržan

Suzdržani tokom glasanja bili su opozicioni zastupnici SDP-a i DF-a. Predsjednik Kluba SDP-a Dževad Hadžić kaže da su se u budžetu trebala povećati izdvajanja za obrazovanje, poljoprivredu i kapitalna ulaganja u infrastrukturu.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.