TUZLANSKI KANTON

Pregovori sa sindikatima zdravstva: Status ljekara u Tuzlanskom kantonu mora biti dodatno poboljšan

Zdravstveni sistem ne smije biti ugrožen

Avaz.ba

10.1.2018

Delegacije Vlade Tuzlanskog kantona, Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu i Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije započele su pregovore o produženju postojećeg ili potpisivanju novog granskog kolektivnog ugovora, javlja Fena. 

Realan prijedlog

Kako je rečeno, to je prvi put da su predstavnici oba sindikata s Vladom započela pregovore, te je istaknuto očekivanje da će se konstruktivnim dijalogom doći do realnog prijedloga kolektivnog ugovora.

- Vlada je kroz potpisivanje prošlogodišnjeg kolektivnog ugovora povećala nivo materijalnih prava zdravstvenih radnika i za to smo iz Fonda zdravstvenog osiguranja izdvojili dodatnih sedam miliona KM. Ipak, svjesni smo da status ljekara mora biti dodatno popravljen, ali to moramo raditi u realnim okvirima da ne bismo ugrozili cjelokupan zdravstveni sistem u našem kantonu - rekao je premijer Gutić.

Zaključeno je da će do narednog sastanka (zakazanog za petnaestak dana) biti napravljena analiza ostalih granskih ugovora za oblast zdravstva iz drugih kantona u FBiH.

Na osnovu toga i prijedloga koje će dostaviti predstavnici sindikata počet će usuglašavanje i pregovaranje o pravima i obavezama.

S obzirom na to da je izražena želja da budu potpisana dva odvojena kolektivna ugovora (jedan za doktore medicine i stomatologe, drugi za ostale zaposlenike u zdravstvu), premijer Gutić je istaknuo da, u principu, nema ništa protiv potpisivanja dva odvojena kolektivna ugovora ako to dopuštaju zakonski propisi.

Isto uređeni

- Ipak ono što je princip od kojeg se neće odustati jeste da će, bez obzira na broj kolektivnih ugovora, prava zaposlenika u oblasti zdravstva biti jednako uređena, bez obzira na članstvo u sindikatu - rekao je Gutić.

Naglasio je da je Vlada i tim postupkom pokazala da "kao socijalne partnere uvažavamo oba sindikata i očekujemo da što prije okončamo ovaj posao".

Svi za jednim stolom

Na kraju sastanka predsjednica Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Nermina Kravić izrazila je zadovoljstvo i zahvalnost za inicijativu Vlade da se oba sindikata dovedu za "jedan sto" da razgovaraju o pravima iz radnog odnosa, ali i uopće o boljitku zdravstvenog sistema u Tuzlanskom kantonu.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.