TUZLANSKI KANTON

Sastanak u Vladi TK: Rudari "Kreke" moći će ovjeriti zdravstvene knjižice

Sa sastanka: Dugovi Kreke iznose 33 miliona KM

E. Sk.

10.1.2018

Rudarima Rudnika uglja "Kreka" omogućeno je ovjeravanje zdravstvenih knjižica, a na sastanku u Vladi TK dogovorena je dinamika izmirivanja obaveza rudnika prema Zavodu zdravstvenog osiguranja TK.  

Sastanku su prisustvovali premijer Bego Gutić, ministar zdravstva Bahrudin Hadžiefendić, direktor ZZO TK Mirsad Hodžić i direktor Kreke Osman Bleković.

- Omogućavanje ovjeravanja zdravstvenih legitimacija za rudare "Kreke" je pokazatelj socijalne osjetljivosti Vlade TK. Sindikat je socijalni partner s poslodavcem, a ne s Vladom, tako da je svaki njihov pritisak trebao biti usmjeren ka njihovom poslodavcu koji treba izvršavati svoje obaveze – naveo je premijer Gutić.

Dugovi "Kreke" iznose 33 miliona KM, a imajući u vidu da rudnici s područja TK nisu u mogućnosti izmiriti sve obaveze, te da bi insistiranje na tome ugrozilo poslovanje rudnika, premijer Gutić i ministar Hadžiefendić predložili su da Vlada TK pripremi prijedlog izmjena kantonalnog zakona u smislu prolongiranja ove obaveze za narednih pet godina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.