TUZLANSKI KANTON

Tuzla: Zbog viših nameta na pijaci sve manje štandova

Zabilježeno jučer na pijaci: Ni kupaca ni trgovaca

Piše: M. MUHAMEDBEGOVIĆ

11.1.2018

Nepuni mjesec od stupanja na snagu izmijenjenog Federalnog zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim je propisano da svaki korisnik koji prodaje robu na stolovima i tezgama mora biti registriran kao trgovac pojedinac, javili su se brojni problemi.  

Pijačni prodavači žale se na to da nisu dovoljno informirani o načinu na koji trebaju registrirati svoju djelatnost i da su mjesečni izdaci preveliki, a najmodavci, u ovom slučaju Javno preduzeće „Tržnice-pijace“ Tuzla, da je implementacija Zakona već sad dovela do zatvaranja velikog broja štandova.

Određeno vrijeme

- I ovog puta kad je došao novi zakon o trgovini, mi smo, poštujući njihove smjernice, raskinuli ugovore sa svim našim korisnicima da ne bismo bili u prekršaju. Dali smo im određeno vrijeme da završe proces registracije. Međutim, kako vrijeme prolazi, određen broj korisnika je potpisao ugovore, a drugi su napustili ovaj posao. Vjerovatno jer su im uvjeti koje propisuje ovaj zakon teški i ne mogu ih ispuniti. Samim tim, pijaca je u velikom problemu - kaže Faruk Mustačević, portparol JP “Tržnice-pijace“.

Mustačević: Veliki problem

Prema njegovim riječima, ukoliko se ovaj trend nastavi, opstanak pijace vrlo brzo doći će u pitanje.  

Na tuzlanskoj pijaci jučer nismo zatekli puno kupaca. Još manje bilo je prodavača koji su izložili svoju robu. Jedan od rijetkih Alen Šarić upozorava da stanje nije bilo nikad gore.

Nema posla

- Nema ni posla, a sad su nam nametnuli neke registracije. Da se to makar može odgoditi do proljeća, da i mi vidimo šta ćemo. Većina ljudi neće raditi. Mi ne znamo ni šta ćemo ni dokle ćemo. Nema zvanično nigdje koliko treba da se plati, šta treba. Nije dobro - naglašava Šarić.

Šarić: Nije dobro

Reakcija nadležnih  

- Kakav je to grad bez pijace? Raduje nas vijest da je premijer Kantona Sarajevo razgovarao s predstavnicima radnika na pijaci u Sarajevu. Nadam se da će i nadležne strukture u Tuzlanskom kantonu i gradu Tuzla, također, imati sluha za ovaj problem te pomoći da se ova tranzicija što bezbolnije podnese - ističe Mustačević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.