TUZLANSKI KANTON

Taksistima u TK podijeljene takse: Za neposjedovanje kazne do 1.500 KM

Fena

15.1.2018

U Ministarstvu trgovine, saobraćaja i turizma Tuzlanskog kantona danas su, na Međunarodni dan automehaničara i vozača, podijeljene dopunske taksi-oznake prijevoznicima koji obavljaju taksi-prijevoz na području ovog kantona za 2018. godinu.

Ministar trgovine, saobraćaja i turizma TK Mirsad Gluhić istakao je da se dopunske taksi oznake dodjeljuju svake godine te da one predstavljaju jedan vid suzbijanja nelegalnog taksi-prijevoza na području TK, poručivši da je to glavni cilj kantonalne vlade, resornog ministarstva i svih legalnih taksista na području TK.

U resornom ministarstvu navode da je u proteklom periodu dosta učinjeno na suzbijanju nelegalnog taksi-prijevoza i da je broj nelegalnih taksi prijevoznika sveden na minimum.

Propisana visina novčane kazne za neposjedovanje dopunske oznake na taksi-vozilu kreću se u rasponu od 500 do 1.500 KM.

Boja pozadine naljepnica za sve općine i Grad Tuzlu je ista kao u u prošloj godini i različite su za sve općine. Krajnji rok za postavljanje dopunskih taksi-oznaka je 19. februar.

Na području Tuzlanskog kantona u 2017. godini taksi djelatnost su obavljala 504 taksi prijevoznika sa 627 taksi-vozila.

Najveći broj taksi prijevoznika registrovan je na području Tuzle, gdje taksi-djelatnost vrše 342 taksi vozila, a među njima 180 ih je u Udruženju "Tuzla Taxi".

Predsjednik ovog udruženja Neim Husić ističe da je dopunska taksi-oznaka vrlo značajan segment na taksi-vozilima, zahvaljujući kojoj je putnicima omogućeno da vrlo jasno prepoznaju taksi-prijevoznika, koji uplaćuje svoje doprinose, koji je legalan i radi u skladu sa zakonom.

U oblasti taksi-prijevoza na području TK uposleno je oko 700 osoba, a tokom proteklih 11 godina broj taksi-vozila na području ovog kantona se udvostručio.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.