TUZLANSKI KANTON

Utvrđene izmjene zakona s mjerama za smanjenje aerozagađenja u TK

Fena

16.1.2018

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim djelatnostima ovog kantona.

Ovaj zakon predstavlja realizaciju zaključaka kantonalne vlade iz oktobra 2017. godine, kojim je utvrđena obaveza da resorno ministarstvo izradi akt koji će doprinijeti smanjenju aerozagađenja, a kroz smanjenje broja individualnih ložišta.

Sekretar Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK Emir Softić izjavio je da će se ovim zakonskim rješenjem svi poslovni i stambeni objekti određene kvadrature morati priključiti na toplovodnu mrežu, tamo gdje to uslovi dozvoljavaju.

-Predviđeno je da svi poslovni objekti, bez obzira na kvadraturu i svi stambeni objekti kvadrature veće od 200 metara kvadratnih, gdje to tehničke mogućnosti dozvoljavaju, izvrše priključenje na toplovodnu, odnosno vrelovodnu mrežu - pojasnio je Softić.

Prijedlog zakona će biti upućen u skupštinsku proceduru.

Rok za primjenu ove zakonske regulative je do oktobra ove godine, a za sve koji se ne priključe na toplovodnu mrežu, a koje ovaj zakon obavezuje, predviđene su i novčane kazne.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.