TUZLANSKI KANTON

Podrška bračnim parovima u TK: Za vještačku oplodnju dobivaju do 3.000 KM

Novac za medicinski potpomognutu oplodnju

M. Mu.

19.1.2018

Posljednjih godina sve veći broj parova u Tuzlanskom kantonu odlučuje se na medicinski potpomognutu oplodnju. Ministarstvo zdravstva i Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) TK prošle godine su finansijski pomogli oplodnju 92 osobe.  

I ove godine nastavit će projekt sufinansiranja, pa će tako svi parovi koji se na zasnivanje potomstva odluče na ovakav način za prvi pokušaj dobiti 3.000 KM, a za drugi 2.000 maraka.

Kantonalni ministar zdravstva Bahrudin Hadžiefendić ističe da je plan ministarstva na čijem je čelu i ZZO TK bio da se iznos novca poveća, ali da je nakon uvida u listu parova koji čekaju pomoć odlučeno da novčana pomoć ostane na nivou prošlogodišnje.


Hadžiefendić: Dobar odziv. Hadžiefendić: Dobar odziv

- Primjetan je povećan broj osoba koje se odlučuju na medicinski potpomognutu oplodnju, što znači da je ovaj projekt naišao na dobar odziv kod parova koji imaju probleme. Plan Ministarstva zdravstva i ZZO TK jeste da ove godine osnujemo odjeljenje za medicinski potpomognutu oplodnju na Klinici za ginekologiju i akušerstvo - kaže Hadžiefendić.

Naglašava da bi to bilo prvo javno odjeljenje takve vrste u našoj zemlji.

- Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo imamo dvoje subspecijalista iz ove oblasti koji su se obučavali u Sloveniji. Uz našu finansijsku i organizacijsku podršku i njihovo znanje, vjerujem da ćemo u skorijoj budućnosti na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla krenuti u proceduru medicinski potpomognute oplodnje - ističe Hadžiefendić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.