TUZLANSKI KANTON

Pelemiš: Oko 3,1 posto površine TK-a pod minama, najviše u općini Teočak

Fena

22.1.2018

Deminerska sezona u 2017. godini bila je prilično loša u cijeloj BiH, a u Tuzlanskom kantonu iako je u FBiH ostvario najbolje rezultate, oni su skromni u odnosu na prosjek, koji je ostvaren tokom protekle decenije. 

Izjavio je to vršilac dužnosti direktora Kantonalne uprave civilne zaštite TK-a Dragan Pelemiš govoreći o Informaciji o ostvarenim rezultatima deminiranja i uništavanja neeksplodiranih ubojitih sredstava na području ovog kantona u 2017. godini, koju je kantonalna vlada usvojila na posljednjoj sjednici.

Jedan od razloga koje je Pelemiš naveo za loše rezultate je mali odziv donatora u prošloj godini.

Iako su donatorska sredstva bila skromna, njihovo učešće u ostvarenim rezultatima je opet najveće, sa 46 posto deminiranih površina, koje su urađene zahvaljujući projektima koje su finansirali donatori poput vlada Republike Njemačke, SAD-a, Japana i Norveške.

Značajno učešće su imale i Oružane snage BiH, te tim Federalne uprave civilne zaštite, koji su odradili veliki posao, navodi Pelemiš.

U prošloj godini na području TK pronađeno je i uništeno oko 4.353 komada neekslodiranih ubojitih sredstava.

Tokom 2017. godine dogodile su se dvije minske nesreće, stradale su dvije osobe, a dvije osobe su teško povrijeđene.

Po riječima Pelemiša do sada je na području TK deminirano preko 22 miliona metara kvadratnih, a ostalo je oko 80 miliona metara kvadratnih površina koje treba deminirati.

Tvrdi da je uglavnom riječ o šumama, koje zauzimaju oko 50 posto površina pod minama, te o poljoprivrednim površinama i nepristupačnim područjima.

Oko 3,1 posto površine najmnogoljudnijeg kantona je pod minama, a najviše ih je na području općine Teočak, čije je 13 posto površine pod minama.

Sva minska polja su označena i sve zabilježene nesreće su tokom svjesnog ulaska u minsko polje, ističe Pelemiš.

Od proteklog rata do sada u TK je smrtno nastradalo 121 osoba, a preko 140 ih je povrijeđeno.

Pelemiš je potcrtao da su potrebna ogromna finansijska sredstva, da bi se deminirale sve površine, koje su pod minama.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.