TUZLANSKI KANTON

Na području TK 112 hraniteljskih porodica, očekuje se uključivanje novih

Fena

24.1.2018

Na području Tuzlanskog kantona trenutno je 112 hraniteljskih porodica, a uskoro će novih 20 hranitelja iz 12 porodica koji su prošli sveobuhvatnu obuku i pripremu, prihvatiti djecu bez roditeljskog staranja u porodice za koje su Centri za socijalni rad procijenili da su odgovarajuće.

Uzrast djece koja idu u hraniteljske porodice je od njihovog rođenja, do punoljetsva, odnosno sve dok se školuju, a može se produžiti i tokom studija.

Nedavno je da području FBiH donesen zakon koji uređuje oblast hraniteljstva, a obavezuje da se djeci bez odgovarajućeg roditeljskog staranja osigura najbolji mogući oblik zaštite, da što kraće borave u institucijama, a također podrazumijeva educiranje hraniteljske porodice i pružanje podrške.

Na značaj odredbi ovog zakona ukazala je stručna savjetnica u Ministarstvu za rad, socijalnu politiku i povratak TK Suada Selimović na današnjoj promociji grupe hranitelja, koji su završili prvi licencirani-PRIDE program obuke za hranitelje u Federaciji BiH, a koju je organiziralo resorno ministarstvo s partnerskim organizacijama.

Program obuke priprema roditelje na izazove s kojima se susreću te kako bi razumjeli ponašanje djeteta u različitim situacijama.

- Porodicama je trebala stručna podrška, kako da se nose s poteškoćama i kako da prepoznaju koga i kako da uključe, da ne shvate reakciju djeteta protiv sebe, jer se dešavalo da djetetu porodice pruže sve materijalno, ali nekada nije bilo dovoljno razumijevanja. Moramo biti svjesni da dijete koje je moralo otići iz svoje porodice, i koje je odvojeno ima brojne traumatske doživljaje - izjavila je Selimović.

Poručila je da dijete koje je "na hraniteljstvu“ treba mnogo više podrške nego dijete u porodicama s biološkim roditeljima.

Kako je istakla, cilj spomenutog programa je razvijanje hraniteljstva kako bi se smanjila potreba za domovima za djecu bez roditeljskog staranja.

Potencijalni hranitelji prvenstveno se trebaju obratiti nadležnom Centru za socijalni rad i podnijeti zahtjev za hraniteljstvo, ukoliko se odluče za taj korak, nakon čega se procjenjuje da li ta porodica ispunjava osnovne uvjete za obavljanje hraniteljstva.

Socijalna radnica u Centru za socijalni rad u Tuzli Amira Hodžić naglasila je da je još potrebno mnogo hraniteljskih porodica, ali da se zahvaljujući edukativnim programima povećava zainteresiranost porodica za hraniteljstvo.

Po njenim riječima, ova ustanova prati proces hraniteljstva, a ako je dijete smješteno u hraniteljsku porodicu ne znači da nema kontakt s biološkom porodicom, što je jedan od ciljeva PRIDE modela.

U Tuzli postoje 54 hraniteljske porodice, a uskoro se nakon provedene kampanje očekuje uključivanje novih porodica.

Jedna od tuzlanskih hraniteljskih porodica je porodica Izete Borić, koja je pored svoje troje djece prihvatila djevojčicu s poteškoćama u razvoju nakon smrti majke. Djevojčica je u porodici Borić već devet godina.

 -Najteže nam je bilo u početku, nismo znali u kakvim je dijete poteškoćama jer je imala višestruke zdravstvene poteškoće. Imala je problem s vidom itd. Bilo je nužno učenje, kao od "malih nogu“, iako je imala osam godina. Moja porodica ju je prihvatila kao svoju. Dosta su s njom radili u školi, i već je postignut veliki uspjeh - podijelila je svoje iskustvo s novinarima Izeta Borić.

Izrazila je zadovoljstvo edukacijama koje su održane, i koje su osnažile porodice u hraniteljstvu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.