TUZLANSKI KANTON

Opozicione stranke u GV nakon tematske sjednice o aerozagađenju: Krivična prijava zbog nenamjenskog trošenja

Tuzla: S jučerašnje pres-konferencije vijećnika opozicije

Piše: E. SKOKIĆ

27.1.2018

Predstavnici opozicionih stranaka u Gradskom vijeću Tuzla, Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB), Hrvatske demokratska zajednica (HDZ) i Bosanske stranke (BOSS), na jučerašnjoj pres-konferenciji naglasili su da očekuju realizaciju 26 zaključaka usvojenih na tematskoj sjednici Gradskog vijeća koji bi trebali doprinijeti ublažavanju problema aerozagađenja koje kulminira svake grijne sezone.

Rebalans budžeta

- Jednim od zaključaka gradonačelnik Imamović se obavezao da će vrlo brzo predložiti rebalans budžeta za 2018. godinu i da će za širenje mreže toplifikacije izdvojiti 85 posto prihoda koji se očekuju na osnovu Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda preduzeća ostvarenih radom termoelektrana, što ukupno iznosi 4,5 miliona KM. Na taj način gradonačelnik Imamović je konačno prihvatio argumentaciju opozicije i priznao da je ova sredstva u proteklom periodu trošio nenamjenski. Na nenamjensko trošenje sredstava ukazuje podatak da je od 16 miliona KM, koliko je ukupno pristiglo u budžet u posljednje tri godine na osnovu navedenog zakona, samo 1,8 miliona ili 12 posto utrošeno za širenje mreže toplifikacije – istakli su predstavnici opozicionih stranaka u Gradskom vijeću Tuzla.

Zbog, kako je rekao, nenamjenskog trošenja sredstava Mirnes Ajanović će početkom naredne sedmice podnijeti krivične prijave protiv Jasmina Imamovića, Slađana Ilića, predsjednika GO SDP-a, i drugih odgovornih osoba. Krivična prijava neće biti podnesena Kantonalnom tužilaštvu TK, već Tužilaštvu BiH ili Tužilaštvu FBiH.

Nanesena šteta

Na koncu predstavnici opozicionih stranaka u Gradskom vijeću Tuzla osudili su sve događaje koji su se desili u toku sazivanja, održavanja i nakon sjednice, a kojima je povrijeđen dignitet vijećnika i nanesena šteta ugledu Gradskog vijeća Grada Tuzla.

Nastavak toplifikacije 

- Klub SBB-a je amandmanski djelovao na prijedlog budžeta i tražio da se cjelokupni iznos dobiven od rada termoelektrane usmjeri u nastavak toplifikacije. Naš amandman je odbijen, ali nakon ove tematske sjednice odlučeno je da 85 posto sredstava dobivenih po tom osnovu ide na toplifikaciju – kaže Elvir Kasumović, predsjednik Kluba SBB-a.

Uklanjanje ložišta

Kada je riječ o aerozagađenju, stav predstavnika opozicionih stranaka je da prioritet aktuelne gradske vlasti mora biti uklanjanje individualnih ložišta, a to se može ostvariti samo uz adekvatna ulaganja u mrežu toplifikacije i pojeftinjenjem priključaka u skladu s Odlukom o snabdijevanju grada toplotnom energijom koja je stupila na snagu u novembru 2017. godine.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.